Afspraak maken
Kelsey
Paraveterinair
Hallo👋 Kan ik je ergens mee helpen?
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Afspraak maken
Kennisbank

Wist u dat dementie ook bij huisdieren voorkomt?

Wist u dat dementie ook kan voorkomen bij huisdieren? Net als mensen kunnen honden en katten naarmate ze ouder worden last krijgen van cognitieve achteruitgang. Dit wordt bij honden vaak aangeduid als CDS (Canine Cognitive Dysfunction Syndrome).
Tessel
Gezelschapsdierenarts
In het kort

Dementie bij huisdieren, vooral bij oudere honden en katten, is helaas steeds vaker een onderwerp van gesprek. De meest voorkomende symptomen van dementie bij dieren zijn vergeetachtigheid, desoriëntatie, gedragsveranderingen, angst en verminderde interactie met hun eigenaar. Honden met CDS kunnen bijvoorbeeld hun eigenaar niet meer herkennen, rondjes draaien of in een hoek vast komen te zitten. Katten kunnen zich isoleren, minder goed reageren op stimuli en vergeten hun kattenbak te gebruiken.

De precieze oorzaak van dementie bij huisdieren is niet altijd duidelijk, maar genetische factoren, veroudering en mogelijke omgevingsinvloeden kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van deze aandoening. Net als bij mensen kan het verlies van hersenfunctie de levenskwaliteit van uw huisdier aanzienlijk beïnvloeden.

Symptomen van dementie bij honden en katten kunnen zijn:

  • Verlies van interesse in dagelijkse activiteiten
  • Onzekerheid of angst (bijvoorbeeld onterecht blaffen of zich verstoppen)
  • Verward rondlopen of vastlopen in hoeken
  • Verlies van zindelijkheidstraining
  • Verhoogde slaaptijd, maar niet ’s nachts slapen
  • Veranderingen in eetgedrag

Wat kunt u doen voor een huisdier met dementie?

Hoewel dementie niet te genezen is, zijn er behandelingen en aanpassingen die de symptomen kunnen verlichten en de levenskwaliteit van uw huisdier kunnen verbeteren. Het gebruik van speciale dieetvoeding, supplementen die de hersenfunctie ondersteunen, en gedragsmodificatie kunnen helpen. In sommige gevallen kunnen ook medicijnen worden voorgeschreven om de achteruitgang te vertragen.

Daarnaast kunt u de omgeving van uw huisdier aanpassen door deze overzichtelijk en comfortabel te maken, met duidelijk gemarkeerde paden en rustige, veilige plekken om zich terug te trekken. Reguliere, rustige wandelingen kunnen de cognitieve functies van uw hond of kat ondersteunen en helpen bij de stimulatie van hun zintuigen.

Wat kunt u doen?

Vermoedt u dat uw huisdier tekenen van dementie vertoont? Neem dan contact met ons op. Samen kunnen we de symptomen evalueren en een plan opstellen om uw huisdier zo goed mogelijk te ondersteunen in hun oude dag. We bieden advies en begeleiding om de kwaliteit van leven van uw huisdier te verbeteren.

Heb je hulp nodig?

Tessel
Gezelschapsdierenarts
Roelien - Dierenarts

We helpen je graag verder

Ons team van ervaren dierenartsen en specialisten combineert expertise met een nuchtere, persoonlijke aanpak. Zodat jij met een gerust hart de deur weer uit kan.

Verhalen van onze patiënten

Hier hebben we één doel; met een gerust hart de deur uit. Daarvoor zetten wij ons beste pootje voor. Net als bij hen.