Afspraak maken
Kelsey
Paraveterinair
Hallo👋 Kan ik je ergens mee helpen?
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Afspraak maken
Hond

Vruchtbaarheidsbegeleiding bij de hond

Binnen onze kliniek hebben wij veel ervaring met vruchtbaarheidsbegeleiding. Wij helpen je het plannen van een nest pups zo goed mogelijk te laten verlopen. Voor de begeleiding van de teef bij het krijgen van puppy’s kunnen wij de volgende onderzoeken en behandelingen inzetten:
+33
Onze experts helpen je graag
Bel direct bij spoed
Voor spoedgevallen is er een eigen dierenarts 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Lees hier meer over spoed.
In het kort

Uitstrijkje

Als een teef voor de eerste keer gedekt moet worden, wordt vaak een vaginoscopisch onderzoek gedaan. Dit is nodig om anatomische belemmeringen uit te sluiten. Bij teven die de vorige keer of keren zonder succes gedekt zijn is het raadzaam om een bacteriologisch onderzoek uit te voeren. Worden er in het uitstrijkje ziekteverwekkende bacteriën gevonden dan kan op dat moment een behandeling worden ingesteld.

Progesteron bepaling bij honden

De begeleiding begint met het bepalen van het juiste dektijdstip d.m.v. een progesteron bepaling bij de teef.

Sperma beoordeling

Om er zeker van te zijn dat het sperma van de reu van juiste kwaliteit is kunnen wij een spermakwaliteitscontrole uitvoeren.

Het sperma van de reu wordt o.a. beoordeeld op:

  • Hoeveelheid
  • Beweeglijkheid
  • Concentratie

Bescherming tijdens de dracht

Het kan zinvol zijn de teef extra te beschermen tegen bijvoorbeeld een Herpesinfectie. Daarvoor is vaccinatie tijdens de dracht noodzakelijk. Laat je hier tijdig over informeren. Ook is het belangrijk de teef tijdens de dracht goed te ontwormen.

Echo bij de hond

Na een geslaagde dekking kun je vanaf de 28e dag na de dekking een echo laten maken om te kijken of de teef drachtig is.

Begeleiding bevalling

Na een gemiddelde draagtijd van 63 dagen gaat de teef bevallen. Meestal redt de teef zich zelf tijdens de bevalling, maar er kunnen zich ook problemen voordoen. Houdt de teef en het verloop van de bevalling daarom goed in de gaten en neem contact met ons op als je het niet vertrouwt.

Keizersnede

Een keizersnede is soms nodig. De oorzaak hiervoor kan liggen bij de teef of de pups. Bijvoorbeeld te zwakke weeën of een verkeerde ligging van een pup of een te grote pup. Een aantal rassen zoals de Franse en Engelse Buldoggen staan er om bekend dat ze moeilijk normaal bevallen, bij deze rassen vindt dan ook vaak een keizersnede plaats.

Meer aanbod aan vruchtbaarheidsbegeleiding

Roos

We helpen je graag verder

Ons team van ervaren dierenartsen en specialisten combineert expertise met een nuchtere, persoonlijke aanpak. Zodat jij met een gerust hart de deur weer uit kan.

Verhalen van onze patiënten

Hier hebben we één doel; met een gerust hart de deur uit. Daarvoor zetten wij ons beste pootje voor. Net als bij hen.