Uiergezondheid

Uiergezondheid loont!

Te veel mastitis is schadelijk voor de portemonnee en voor het werkplezier.
Te veel verhoogde celgetallen geeft risico op een hoog tankcelgetal en leidt tot afvoer van koeien.
 
Genezen
Een goede behandeling leidt tot genezing. Daar zitten nogal eens teleurstellingen als het om de behandeling van mastitis of hoogcelgetal koeien gaat. Een goed behandelplan en controle op genezing na behandelingen is erg belangrijk. Die controle op genezing kan leiden tot aanpassing van het behandelplan daarbij inbegrepen maatregelen als bepaalde hoogcelgetal koeien niet behandelen, droogzetten, driespeen maken of afvoeren.
Vierwekelijkse uiergezondheid advisering is een uitstekend middel om tot betere genezing te komen.
 
Voorkomen
Preventie van mastitis en hoogcelgetal is natuurlijk nog veel aantrekkelijker dan behandeling. Een bedrijfsspecifieke aanpak is hierbij erg belangrijk. De aanpak is afhankelijk van het soort probleem, de veroorzakende kiemen, de melker, de melkmachine, de hygiëne, de huisvesting, weerstandsvermindering door andere ziektes, de infectiedruk in de koppel, transitie management, enzovoort. De dierenarts is bij uitstek de persoon om u te helpen uit de vele factoren die een rol kunnen spelen de essentiële te selecteren.
 
Regelmatige advisering
Al deze factoren spelen een rol en het is natuurlijk onmogelijk om het totaal van deze zaken even “tussen neus en lippen”te bespreken . Daarom zijn wij een voorstander van uiergezondsadvisering op regelmatige basis. Op steeds meer bedrijven gebeurt dit in combinatie met 4-wekelijkse bedrijfsbezoeken. Mede door gebruik te maken van PiR-DAP gegevens (deze bevat o.a. de mpr-uitslagen) komen alle facetten die te maken kunnen hebben met uiergezondheid aan bod.
Geïnteresseerd? Spreek dan uw dierenarts hier eens op aan of bel voor een afspraak.
 
Vaccinatie
Sinds enige tijd is er een vaccin tegen mastitis op de markt. Dit werkt uitstekend om nieuwe gevallen van Staphylococcen mastitis te voorkomen en ook het aantal nieuwe coli mastitis gevallen wordt een stuk minder.
 
Binnen GELRE Dierenartsen heeft Henk van Ruitenbeek zich gespecialiseerd in de uiergezondheid van rundvee. Klik hier voor verdere info over zijn voorkeurskennisgebied.
 
Betere uiergezondheid, beter resultaat.
Afbeelding: uier koe