Stofwisselingsziekten en voeding

Melkziekte en ketose zijn de ziektes waar we dan het eerst aan denken. De effecten van melkziekte en ketose op het ontstaan van andere problemen als mastitis, baarmoederontsteking, lebmaagverplaatsing en slechte vruchtbaarheid worden nog altijd zwaar onderschat.

Preventie is gelegen in voeding tweede helft lactatie, voeding in droogstand, transitiemanagement en vooral ook een goede gelijkmatige conditie gedurende lactatie en droogstand.
 
Kijk samen met uw dierenarts vaker naar voeren voor gezondheid en niet alleen naar voeren voor productie.
 
Het allerbeste systeem om problemen met stofwisseling te voorkomen is naar onze mening het Deense systeem van bedrijfsbezoeken. Daarbij komt de dierenarts wekelijks of tweewekelijks op uw bedrijf. Conditie scoren en vroegtijdig bijsturen voor een gelijkmatige conditie is daarbij een zeer belangrijk onderdeel. Daarnaast worden verse koeien gecontroleerd op melkziekte, baarmoederontsteking en ketose. Vroeg ingrijpen leidt tot minder ziektes en minder gevolgziektes. En uiteraard wordt bij deze bezoeken ook aandacht besteed aan vlot drachtig worden en uiergezondheid. En door minder zieke dieren bereiken we wat in ons motto staat: BETERE GEZONDHEID, BETER RESULTAAT.
 
Afbeelding: koeien in voerhek lange foto