Afbeelding: kalf 3

Luchtwegen en longen

Elke herfst en winter zijn er bedrijven met flink wat jongvee met hoest en longontsteking. Elke keer weer maakt dat het gebruik van antibiotica en ontstekingsremmers nodig om ze weer gezond te krijgen. En ondanks een goede behandeling en ogenschijnlijk volledige genezing blijkt uit onderzoek dat deze dieren als melkkoe minder lang meegaan.

Naar onze mening zijn deze voor veel bedrijven jaarlijks terugkerende problemen vrijwel geheel te voorkomen. Dat kan door te zorgen dat:
  • er geen BVD of IBR speelt
  • te vaccineren tegen pinkengriep
  • te zorgen voor een uitstekend stalklimaat
 
Klimaatmeting
De laatste jaren hebben wij ons met name ook gericht op dat uitstekende stalklimaat. Wij doen een klimaatmeting waarbij we temperatuur, luchtsnelheid, luchtverversing, CO2 en ammoniak meten. Bij bedrijven met jaarlijks problemen vinden we eigenlijk altijd wel ventilatiefouten. En na aanpassingen en nieuwe meting of het echt goed is zien we altijd de problemen sterk afnemen of verdwijnen. Een echte aanrader dus.
Klimaatmeting een belangrijk hulpmiddel voor ons motto: BETERE GEZONDHEID, BETER RESULTAAT.
 
Binnen GELRE Dierenartsen heeft Carla Korsten zich gespecialiseerd in luchtwegaandoeningen bij rundvee. Klik hier voor verdere info over haar voorkeurskennisgebied.