Bas Kolpa, varkensarts

Bas Kolpa, varkensarts

Mijn naam is Bas Kolpa. Na het afronden van mijn studie diergeneeskunde heb ik 14 jaar in het Brabantse Someren als varkensarts gewerkt. Vervolgens heb ik 2 jaar les gegeven aan de Faculteit Diergeneeskunde en de Universitaire Landbouwhuisdierenpraktijk (ULP) in bedrijfsbegeleiding varken.

Goed om met ervaring op zak, uit te moeten leggen wat dit vak eigenlijk inhoud en studenten hiervoor te enthousiasmeren. Omdat mijn ondernemersbloed bleef stromen werk ik sinds 2009 weer als practicus bij GELRE dierenartsen. Ik richt me hierbij met name op familiebedrijven en bedrijven met hogere gezondheid. Als varkensconsultant kom ik bovendien op diverse plaatsen in binnen- en buitenland.

Mijn doel is de varkenshouders van informatie te voorzien waarmee zij op goede gronden beslissingen kunnen nemen die bij hen passen. Ik doe dit bij voorkeur als een van de leden van een begeleidingsteam. Meestal liggen de oplossingen voor problemen of het bereiken van doelen, recht voor je neus. De kunst is dit te leren zien. Hierbij heeft het varken altijd gelijk.