Afbeelding: 1234048_672289966115750_1326709144_n

Pony’s Gijs en David; geval van hondsdrafvergiftiging

In een nacht in september heeft één van de paardendierenartsen de Shetlandpony Gijs  bezocht. Gijs had een erg snelle ademhaling en was  benauwd. De pols was veel te hoog en de temperatuur was tussen de 38.5- 39 °C. Door de benauwdheid wilde Gijs niet eten en drinken, met als gevolg daarvan obstipatie. 
 
Tijdens een inspectie van de wei, waar ook schapen lopen, bleek dat een derde deel van de wei bedekt was met hondsdraf en dat het gras in de wei nagenoeg op was . Hierdoor is Gijs en later ook de andere Shetlandpony David de hondsdraf gaan eten.
Er is besloten om Gijs voor behandeling en David voor observatie op te nemen  in de kliniek in Lichtenvoorde.
 
Hondsdraf

Hondsdraf is een kruid dat in bijna elke tuin te vinden is, voornamelijk bij terrasmuurtjes. Het is een slingerplant met vele uitlopers en kleine blauwpaarse bloemen. Het is een sterke kruidenplant waarvan veel gebruik wordt gemaakt in de natuurgeneeskunde. Van alle dieren is het paard het meest gevoelig voor een vergiftiging. Schapen zijn hier niet gevoelig voor.

Maatje David krijgt twee dagen later dezelfde verschijnselen als Gijs, ondanks dat hij al twee dagen niet meer in deze wei staat. 

Dagelijks wordt Gijs, en later ook David, gelaxeerd. Ook wordt er vocht toegediend via een neussonde. Daarnaast krijgen ze een koortsremmer en het medicijn Ventipulmin. 
Na een week is er pas verbetering te zien. Als eerste bij David. Hij eet en drinkt weer normaal en de ademhaling is rustiger. Op dag 8 is Gijs ook duidelijk beter en mogen beide Shetjes naar huis.
 
Een week later bij een huisvisite hebben beide pony’s geen klachten meer. Alleen is Gijs nog iets kortademig wanneer hij gek doet in de nieuwe wei. 
 
Wij wensen Gijs en David het allerbeste toe!

Hieronder ziet u de typische ademhaling bij een hondsdrafvergiftiging.