Benny; ziekte van Cushing VOOR de behandeling

Pony Benny; ziekte van Cushing

De kennis over de ziekte van Cushing, bij het paard, is de laatste jaren gelukkig toegenomen. Gelukkig is er steeds meer over deze aandoening bekend en kan steeds beter de diagnose worden gesteld. Daardoor kunnen deze dieren op de juiste manier worden behandeld, en leiden deze paarden en pony’s een fitter en vrolijker leven. 

Daarvan is pony Benny een mooi voorbeeld. De eigenaar van Benny heeft een leuk verhaal geschreven over de behandeling van hun geliefde pony. Klik hier om het verhaal over Benny  te lezen.

Wat is Cushing?

De ziekte van Cushing is een aandoening waarbij de aanmaak van hormonen is ontregeld. Het lichaam bevat veel verschillende soorten hormonen. Deze werken nauw samen. Maar wanneer dit is verstoord kan dit nare gevolgen hebben voor het paarden lichaam. Zo kunnen er allerlei symptomen verschijnen die  in loop van tijd kunnen verergeren. 

In het verleden werden deze verschijnselen niet gezien als symptomen voor de ziekte, maar als normale klachten bij het ouder wordende paard. 

Benny gezellig in de wei

Hoe kunt u Cushing bij uw paard herkennen?

Er zijn drie opvallende ziekte verschijnselen.
1.    Hoefbevangenheid: dit is een ernstige, pijnlijke en veelvoorkomende aandoening bij paarden met de ziekte van Cushing. Vaak zijn er groeiringen te zien die wijzen op meerdere perioden van hoefbevangenheid. Omdat deze aandoening zeer pijnlijk is kunt u de volgende symptomen waarnemen:
•    Trippelen of op eieren lopen (voorzichtig lopen)
•    Gewicht verplaatsen of volledig ontlasten door te gaan liggen
2.    Verandering van de vacht: dit kan variëren van een milde verandering tot een te volle, langharige en krullerige vacht. 
3.    Verandering van de lichaamsbouw: dit kan zich uiten door spierverlies wat kan leiden tot een “hangbuik”. Maar ook vetstapeling boven de ogen. 

Andere typische symptomen van Cushing zijn:
•    Lusteloosheid en verminderd presteren
•    Terugkerende infecties en verminderd afweer systeem
•    Abnormaal zweten
•    Verandering van eetlust
•    Meer drinken en urineren

Diagnose stellen
De diagnose kan gesteld worden door een bloedonderzoek. Hierbij worden o.a. de concentratie van het hormoon ACTH bepaald. Dit wordt vergeleken met de normaalwaarden die worden gemeten bij niet zieke dieren. 

Behandeling
Het medicijn (tablet vorm) vervangt het hormoon dat onvoldoende wordt aangemaakt. Deze moet dagelijks te worden toegediend. Het kan enige tijd duren voordat het effect duidelijk zichtbaar wordt. Gemiddeld is er verandering te zien na 6 – 12 weken.
 

Gelukkig is de ziekte van Cushing bij het paard goed te behandelen! Zoals ook bij Benny. We zijn erg blij om te horen dat deze leuke pony een nog beter en vrolijker leven heeft! 


Voor meer informatie over de ziekte van Cushing bij het paard kunt u ook kijken op:  www.ppidbijpaarden.nl

pony Benny; ziekte van Cushing NA de behandeling