Afbeelding: rofo Paard Senna kaakfractuur voor OK

Paard Senna; kaakfractuur

Dit keer is paard Senna onze patiënt van de maand. Op het moment dat een van onze paardenartsen Senna aan huis onderzocht was er 6 dagen daarvoor een ongelukje gebeurd. Senna was namelijk met haar halster aan de sluiting van de deur blijven hangen. Een collega dierenarts heeft haar onderzocht en behandeld. Ondanks deze behandeling wilde ze niet eten, gelukkig dronk ze nog wel. Tijdens dit bezoek verdacht de dierenarts Senna  van een onderkaak fractuur. Op advies van de paardenarts heeft Senna onze kliniek in Lichtenvoorde bezocht voor röntgenonderzoek.


Tijdens dit onderzoek werd duidelijk dat het vermoeden klopte. Senna had inderdaad een gesloten kaakfractuur. In overleg met de eigenaar is besloten om Senna te opereren. Twee dagen later werd Senna geopereerd in onze kliniek. Daar is ter controle nogmaals een röntgenfoto gemaakt, hierop was te zien dat de breuklijn inmiddels groter was geworden.


Tijdens de operatie is de kaakfractuur van de onderkaak via de buitenkant benaderd. Hier hebben de artsen met 2 stevige metalen draden (cerclage) de breuk weer in een goed positie gebracht. Vervolgens is de huid weer netjes gesloten.

Senna is een aantal dagen ter nabehandeling en controle op onze kliniek verbleven. Drie dagen na de operatie is er ter controle nog een foto gemaakt. De fractuur zat op de goede positie. Er is besloten dat Senna weer naar huis mocht.


Twee weken na de operatie heeft de dierenarts ter controle Senna onderzocht. Het gaat gelukkig goed met Senna. Het lijkt niet meer pijnlijk en Senna kan weer goed eten. Bij de inspectie in de mond is er al niets meer van de ingreep te zien.


Een maand later wordt Senna gevaccineerd. Het gaat nog steeds erg goed met haar! Na een bezoek van de osteopaat is Senna nog beter gaan eten! We hopen dat Senna niet nog meer vervelende ongelukjes zal hebben. We wensen haar en haar eigenaren veel geluk en gezondheid!

Paard Senna kaakfractuur OK
Tijdens de operatie
Paard Senna kaakfractuur na OK
Fractuur tijdens de operatie
Paard Senna kaakfractuur wond
De wond na de operatie
rofo Paard Senna kaakfractuur na OK
Rontgen foto na de operatie