Cloaak voor de operatie

Merrie Idirone; cloaak

Paard Idirone is een vier-jarige merrie. Idirone heeft 's nachts een veulen gekregen en is tijdens de bevalling uitgescheurd. We noemen dit geval een zogenaamde Cloaak.

Bij een cloaak is er een open verbinding ontstaan tussen het vagina dak en het einde van de darm. Het ontstaat meestal tijdens een zware bevalling. Door een verkeerde ligging van de beentjes van het veulen, scheurt deze de darm wand open. 

Gelukkig kan dit chirurgisch worden hersteld. Dit is nodig wanneer men weer met de merrie wil gaan fokken of wil inzetten voor de sport.
De herstel operatie vindt meestal plaats wanneer het veulen “gespeend” moet worden. Dit is rond de 4 maanden leeftijd. 

 

cloaak; open

Foto: 4 maanden na de bevalling. De "wond" is open gespreidt. Er is een open verbinding tussen het vaginadak en het rectum (einddarm). Het dak en de bodem zijn verdwenen. 

slijmvliezen zijn los geprepareerd

De operatie

De operatie gebeurd staand op onze kliniek in Lichtenvoorde. Idirone wordt gesedeerd en krijgt een ruggenmerg prik. Alle slijmvliezen worden los geprepareerd (zie foto). De  losse flappen worden gebruikt om samen met de spieren, vanuit de zijkant, het dak van de vagina en de bodem van het rectum weer te herstellen. 

Na een week onder controle op onze kliniek te hebben gestaan mogen moeder en veulen weer naar huis. Het gaat inmiddels erg goed met Idirone en ze wordt zelfs al weer volop gebruikt in de sport! 

 

Het geslaagde eindresultaat
Het geslaagde eindresultaat