Afbeelding: Lucky ezel links met vrouw en kind

Ezelhengst Lucky even niet zo "lucky"

Begin september bezocht een van onze dierenartsen de 2 jarig ezelhengst Lucky. Lucky had koliekklachten (buikpijn) en was een stuk slomer als normaal. Ook stond hij af en toe te persen. Hij had echter maar een klein beetje mest in het rectum (laatste gedeelte van de dikke darm). Nader onderzoek leverde nog niet veel op. Lucky had normale darmgeluiden, had geen koorts en verder was er ook niets te ontdekken aan Lucky. Daarom is besloten om in eerste instantie Lucky te behandelen met medicijnen tegen de pijn en de kramp.
 
Een dag later was er bij Lucky geen enkele verbetering zichtbaar. In tegendeel. Lucky stond nog meer te persen en toen viel het de dierenarts ook op dat de penis iets was uitgeschacht en dat Lucky af en toe wat urine druppelde. Lucky had waarschijnlijk aandrang om te plassen, daarom stond hij te persen. Maar op de een of andere manier kon hij niet plassen en kwamen er alleen druppeltjes uit. Het leek erop dat Lucky een urinewegobstructie had. Dat wil zeggen dat er zeer waarschijnlijk blaasgruis of blaassteentjes (beiden afkomstig uit de blaas) in de urineleider zaten, wat een verstopping veroorzaakte. En daardoor kon Lucky niet meer plassen. Het zou ook kunnen dat Lucky een urineweginfectie had, dat veroorzaakt soortgelijke klachten. Daarom is meteen gestart met een antibioticakuur en een ontstekingsremmer. Dit moest wel binnen een dag resultaat geven.
 
De derde dag was er echter nog steeds geen verbetering. De eigenaar zag Lucky helemaal niet plassen. Lucky werd toen meteen gekatheteriseerd (een slangetje werd via de penis de urinebuis ingebracht). Tijdens de katheterisatie bleek dat er halverwege een obstructie zat van blaasstenen en/of -gruis. Helaas was het niet mogelijk om door middel van katheterisatie de obstructie op te heffen. Wanneer een dier zijn urine niet kwijt kan, kan hij zichzelf vergiftigen en dat kan snel fatale gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk dat er in zo’n geval snel een behandeling plaatsvindt. Toen is in overleg met de eigenaar besloten om Lucky te opereren.
 
De operatie die plaatsvond was een uretrostomie. Hierbij wordt als het ware van een mannetje een vrouwtje gemaakt, waardoor Lucky niet meer via zijn penis zou plassen maar via een nagemaakte vulva. De opening is dan veel groter waardoor eventuele steentjes en gruis uit de blaas gemakkelijk naar buiten geplast kunnen worden (dit in tegenstelling tot via de smalle urineleider in de penis). De urethra (urineleider in de penis) werd opgezocht circa 20 cm onder de anus. Hier werd een snede van 5 cm gemaakt. Het slijmvlies van de urethra werd daarna vastgehecht aan de huid zodat er een blijvende “stoma” ontstaat waarlangs de ezel vanaf dan kan plassen. De ezelhengst heeft als het ware een vulva gekregen. Die zit ook op dezelfde plaats als de vulva van een ezelin.
 
Lucky is 4 dagen bij ons in de opname gebleven. Hij herstelde gelukkig goed en kon na de operatie eindelijk weer goed plassen. Hij mocht dan ook snel weer naar huis. 2 Maanden later, tijdens de controle, stond Lucky weer vrolijk bij de koppel in de wei. Alhoewel, hoe vrolijk dat weet alleen Lucky zelf. Zijn naam zat hem even niet echt mee. Eerst de operatie, en dan tijdens de operatie ook nog direct gecastreerd! Arme Lucky… Nu staat hij dus als een (omgebouwde) “ezelin” tussen de andere twee dames. Niet echt meer “het mannetje”…Dus hoe “lucky” is Lucky eigenlijk??  
Lucky tijdens operatie
Lucky tijdens operatie
Lucky tijdens operatie
Lucky ezel na OK
Lucky direct na de operatie