Maanblindheid

Maanblindheid is een ontsteking van de iris en de diepere delen van het oog. Maanblindheid wordt ook vaak uveitis, recidiverende uveitis of Equine Recidiverende uveitis (ERU) genoemd. De ziekte komt voor bij alle paardenrassen.
Maanblindheid is een immuum- gemedieerdre aandoening, dat wil zeggen dat de ziekte te maken heeft met een verstoorde afweerreactie van het lichaam. De oorzaak van die verstoorde afweerreactie is niet bekend. 

De ziekte kan één oog of beide ogen treffen.

Wat zijn de verschijnselen?
Maanblindheid is pijnlijk, het paard knijpt daardoor met het oog. De pupil is klein en het oog vertoont een blauwe waas.

Diagnose
Scopie van het oog laat een ernstige ontsteking van het oog zien met vaak al veel pus vorming in de voorste oogkamer. 
Oogdruk kan ook afwijkend  zijn.

Behandeling
Meerdere mogelijkheden afhankelijk van het stadium en de ernst.
•    ontstekingsremmers in vorm van druppels of zalf op het oog zelf. Daarnaast orale ontstekingsremmers.
•    in acuut stadium kan een langwerkende ontstekingsremmer naast de oogbol worden geïnjecteerd.
•    een cyclosporine implantaat wordt toegepast om residief te verminderen. 
•    vitrectomie: een nieuwe behandelmethode waarbij het glasachtig lichaam (een onderdeel van het oog) leeggezogen wordt en gelijktijdig gevuld met een steriele vloeistof. Het lichaam maakt vervolgens zelf nieuwe vloeistof aan (een gel-achtige substantie die voor het grootste deel uit water bestaat). Het slagingspercentage bij vitrectomie is 80%.
•    In het ernstigste geval is verwijderen van de oogbol noodzakelijk.  Dit voornamelijk bij paarden die vaak recidief gehad hebben en het oog ernstig aangetast is.