Oogheelkunde paard

De ogen zijn voor een paard zeer waardevol.  
Heeft uw paard één van de hieronder genoemde symptomen aan één of beide ogen dan is het  erg belangrijk om direct de dierenarts te raadplegen.

Veel voorkomende problemen op het oog zelf:
•    Lichte conjunctivitis (bacteriele infectie). Deze is eenvoudig te behandelen meet een antibiotica oogzalf. Het is belangrijk om vooraf het oog te controleren op de aanwezigheid van beschadigingen op de cornea. 
•    Beschadiging van de cornea veroorzaakt door o.a. trauma (takje, zweep etc.). Deze aandoening vereist extra onderzoek. O.a. een fluoresciene test om de ernst van de beschadiging te kunnen beoordelen. Ook de therapie
•    Maanblindheid is een acute ontsteking van de iris en het glasachtig lichaam in het oog. 
•    Tumoren. De plaveisel carcinoom komt nogal eens voor. De eerste keuze is cryo chirurgie in het begin stadium. In ernstige gevallen is verwijdering van de oogbol noodzakelijk. Deze tumor kan ook voorkomen aan het derde ooglid. Snel operatief verwijderen van het derde ooglid is de juiste oplossing. 

Tumor aan derde ooglid
Tumor aan derde ooglid

Problemen aan de oogleden
Ooglid verwondingen: Het is erg belangrijk om het ooglid zeer gedetailleerd te hechten zodat de ooglidrand zich zo goed mogelijk kan herstellen. Als het ooglid niet mooi geneest, dan kan dat leiden tot terugkerende problemen aan het hoornvlies. Dat komt omdat het beschadigde ooglid de traanfilm dan niet goed over het hoornvlies verdeelt en deze het oog dan dus niet volledig schoon kan knipperen. Het is daarom altijd nodig dat bij een ooglidverwonding de hulp van de paardenarts wordt ingeschakeld.