Geplaatst op: 8-6-2015
Mestonderzoek paard

Mestonderzoek paard

Het voorjaar is losgebarsten en dat betekent tijd voor mestonderzoek! Veel paarden gaan nu weer de weide op en bovendien verloopt de levenscyclus van de worm weer sneller. Hierdoor wordt de kans op besmetting van uw paard met wormen verhoogd. In tegenstelling tot de lage infectiedruk tijdens de wintermaanden, wanneer wormeieren kapot vriezen of veel langer over hun ontwikkeling doen.

Met een mestonderzoek wordt geteld hoeveel wormeitjes in de mest zitten en bepalen we tevens van welke worm ze afkomstig zijn. Aan de hand van de uitslag kunnen we advies op maat uitbrengen.

U heeft de mogelijkheid de mest van een individueel paard te laten onderzoeken. Zo weet u precies hoe dat paard ervoor staat. Heeft u meer paarden of wilt u kosten besparen kunt u ook kiezen om een mengmonster te laten onderzoeken. Het is bij een mengmonster van belang dat de paarden bij elkaar in de weide of paddock lopen en dat ze binnen dezelfde leeftijdsgroep horen. Globaal delen we die leeftijdsgroepen als volgt in: 
-    veulens
-    1-3 jarige
-    volwassen paarden

Houdt er rekening mee dat ook paarden die alleen in de paddock komen een wormbesmetting kunnen oplopen. Het is dus voor ieder paard verstandig de mest regelmatig te laten controleren op de aanwezigheid van wormeitjes.

Wat kunt u zelf doen in de preventie?

1.    Tenminste 1-2x per week de mest van het land of uit de paddock te halen.
2.    Bij voldoende land; elke 3 weken verweiden naar een stuk land waar dit voorjaar nog geen paarden hebben gelopen. U weid de paarden dan zoveel mogelijk op een  ‘veilige weide’.
3.    Co- begrazing met schapen of koeien.
4.    Regelmatig de mest inspecteren op wormen of ‘proglottiden’. Die laatste zijn segmenten van de lintworm en zitten vol met eitjes. De segmenten zijn met het blote oog zichtbaar. In het voorjaar kunt u in grote hoeveelheden 1-1 ½ cm lange haardunne rode wormpjes  vinden op de mest. Dit zijn bloedwormen en het paard dient dan ontwormd te worden. U kunt ook crème witte, dikkere wormen vinden van 2,5-5cm lang met een heel dun sliertachtig uiteinde (lijkt op taugé). Dit zijn aarsmade en zijn volledig onschuldig. Vooral bij jonge dieren (jonger dan 3 jaar) kunt u ook hele lange, dikke witte wormen vinden (spaghetti-achtig ). Dit zijn spoelwormen en ook dan is het van belang het paard te ontwormen met een daarvoor geschikt middel.
5.    Mestonderzoek doen alvorens de paarden op de wei gaan in het voorjaar en indien nodig gericht ontwormen.

Monstername

Bij het aanleveren van mestmonsters is het van groot belang dat de monsters zo vers mogelijk zijn!
-    3 mestballen van bovenop een verse mesthoop genomen per paard voor individueel onderzoek. 1 mestbal per paard van een verse hoop voor een mengmonster.
-    Ze mogen niet ouder dan 24 uur zijn. 
-    Luchtdicht verpakt in een potje of plastic zak.
-    Eventueel gekoeld bewaard, als u niet direct na het verzamelen van een monster de mest kunt brengen naar de kliniek.
-    Voorzien van uw naam en adres en duidelijk de naam van het paard en de leeftijd! (paarden bij een mengmonster).
-    Meng de mestballen van de verschillende paarden bij een mengmonster goed door elkaar. Wij herhalen dit proces ook nog een keer voor het onderzoek.