Afbeelding: hand_hoef

Keuring paard

Meestal betreft dit aan-, verkoopkeuringen.

Allereerst wordt een paard klinisch gekeurd; het paard wordt dan algemeen onderzocht op mogelijke lichamelijke afwijkingen of aandoeningen.
Hierbij wordt er o.a. naar de ogen en de mond gekeken, naar het hart en de longen geluisterd en wordt er eventueel bloed afgenomen voor nader onderzoek.
Hierna volgt het belangrijkste onderdeel van de keuring en wel het onderzoek van het bewegingsapparaat.

Dit onderdeel bestaat uit een onderzoek in rust en tijdens beweging en de buigproeven. Het onderzoek tijdens beweging bestaat uit ten eerste het monsteren waarbij het paard in een rechte lijn heen en terug moet stappen en draven. Daarna volgt het longeren, waarbij het paard op een harde en een zachte bodem rond moet lopen.
De buigproeven, die uitgevoerd worden door de dierenarts en waarbij bepaalde gewrichten enige tijd extra gebogen worden, zijn bedoeld om eventuele pijnlijkheid in die gewrichten op te sporen. Hierna volgt het digitaal röntgen onderzoek. Dit betreft het in beeld brengen van die lichaamsdelen waar regelmatig afwijkingen worden aangetroffen.

We richten ons op de afwijkingen die bij de klinische keuring nog niet of nog niet duidelijk tot uiting zijn gekomen, maar bij gebruik van het paard in de sport aanleiding kunnen geven tot kreupelheid. Ook kunnen deze afwijkingen door verzekeringsmaatschappijen niet geaccepteerd worden.

Voorop staat dat de keuring met de uiterste zorg wordt uitgevoerd om de koper en/of verkoper van een paard een zo eerlijk mogelijk beeld van het paard dat gekeurd wordt te geven en dat aan de verwachtingen die zij ervan hebben in de toekomst kan worden voldaan.

Mogelijkheden:
- klinische keuringen
- röntgenologische keuringen
 

Keuring paard