Geplaatst op: 30-6-2015
Warmte en uw konijn

Warmte en uw konijn

Aangezien er een hitte golf gaande is hebben we enkele tips voor u en uw huisdier.
Oververhitting kan namelijk zeer gevaarlijk zijn voor uw huisdier. Het is daarom belangrijk om hier rekening mee te houden en eventueel maatregelen te treffen tijdens deze warme zomerdagen. 

Konijnen zijn in het wild gewend om tijdens warme dagen verkoeling te zoeken in een hol. Dit is o.a. een van de redenen waarom ons "huiskonijn" niet goed tegen de warmte kan.

Het is dus belangrijk om het konijnenhok niet in de volle zon te plaatsen. Zet deze op de meest koele plek neer. 

Door plastic flessen gevuld met koud water te vullen en in te vriezen, kunt u zelf koelelementen maken. Gebruik altijd plastic flessen.  Glazen flessen kunnen namelijk gaan barsten. Wikkel een hand- of theedoek om de fles zodat het konijn zich niet kan 'branden' aan de ijskoude fles. Zo kan het konijn indien gewenst zelf verkoeling zoeken. 

Om het gehele hok wat te koelen kunt u er een nat wit laken overheen draperen. 

Zeker tijdens warme dagen is het heel belangrijk dat het hok schoon is. Controleer ook de vacht van uw konijn. Dit o.a. om Myasis te voorkomen. Vliegen kunnen eitjes in de vieze vacht leggen van uw konijn en zo de madenziekte veroorzaken. Er bestaat een speciale spray (Nomyasis) die deze vervelende ziekte kan helpen te voorkomen.