Geplaatst op: 2-7-2015
Warmte en uw hond

Warmte en uw hond

Aangezien er een hitte golf gaande is hebben we enkele tips voor u en uw hond. Oververhitting kan namelijk zeer gevaarlijk zijn voor uw huisdier. Het is daarom belangrijk om hier rekening mee te houden en eventueel maatregelen te treffen tijdens deze warme zomerdagen.

Omdat een hond alleen zweetklieren heeft in zijn voetzolen hebben ze het snel te warm. Alleen door te hijgen kunnen ze hun warmte kwijt raken. 
Zorg er daarom voor dat bij warm weer uw hond zich kan terugtrekken in de schaduw. 

Laat uw hond NOOIT alleen achter in een auto, een warme tent of caravan. Ook al gaat het om een paar minuten! In enkele ogenblikken is het levensbedreigend warm in de auto.

Zorg altijd dat uw hond vers water tot zijn beschikking heeft.

Zwemmen is natuurlijk een heerlijke manier om af te koelen. Zorg ervoor dat uw hond niet te veel water binnen krijgt. Ook de kwaliteit van het zwemwater is belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan blauwalg of Botulisme. 
Ook in uw tuin kunt u natuurlijk een zwemparadijs maken. Een plastic badje is een ideale plek om lekker af te koelen. Plaats deze natuurlijk wel in de schaduw. 

Er zijn verschillende soorten koelproducten te krijgen. Zoals koelmatjes, halsbanden/ bandana’s, harnassen etc. Deze producten bevatten korrels die zich omzetten in een koele gel dat lange tijd aanhoudt. Erg handig voor een ritje in de auto of rassen die zeer gevoelig zijn voor oververhitting (kortsnuiten zoals bijvoorbeeld Bulldoggen). Uiteraard moet worden voorkomen dat de hond hieraan gaat knagen/ bijten. 

Dun behaarde of witte honden lopen ook de kans om te verbranden. Zorg voor voldoende schaduw. 

Voor wat langere wandelingen kunt u het beste het koelste moment van de dag uitkiezen. Maak deze wandelingen niet te lang en intensief. Ga zeker niet fietsen met uw hond in de zon. O.a. de voetzooltjes kunnen verbranden door het hete asfalt. Maar enorme inspanning is natuurlijk ook niet gewenst tijdens de hitte. 

Snuitjes en muilkorven beperken de hond tot hijgen. Hierdoor kunnen ze  hun warmte slecht kwijtraken. Gebruik dus geen snuitjes en liever ook geen muilkorf bij warm weer.