Geplaatst op: 2-10-2013
Afbeelding: bange-hond

Vuurwerkangst? Start tijdig met trainen

Is uw huisdier angstig voor vuurwerk? Dan is het verstandig om tijdig te starten met een behandeling.
Vaak komt een eigenaar van een huisdier de dag voor oud en nieuw met de vraag of er een oplossing is voor vuurwerkangst. Dan is vaak de enige uitweg om te starten met tabletten op oudejaarsdag. 
Maar beter is natuurlijk om de angst te voorkomen.

Wat kunt u preventief doen?

  • Laat uw pup, tijdens de socialisatie periode, wennen aan harde geluiden en zorg ervoor dat dit positieve ervaringen zijn. Gedraag u alsof er niets aan de hand is. Jong geleerd is oud gedaan!
  • Trainen op geluiden. Effect kunt u pas na 4-6 weken verwachten, dus begin ruim op tijd met deze therapie. Oefen met een speciale geluids CD, verkrijgbaar in onze kliniek. Laat om te beginnen het geluid heel zacht op de achtergrond afspelen. Zorg ervoor dat de hond dit geluid met iets aangenaams associeert door tegelijkertijd met hem te spelen, aandacht of eten te geven. Als de hond géén angst vertoont de hond belonen. Dan met kleine stapjes het geluid opvoeren en steeds belonen als de hond geen angst vertoont. Bij honden is het aan te raden extra aandachtstraining en appèltraining te geven om het vertrouwen in de baas en de leefomgeving te vergroten. De geluidstraining kan worden aangevuld met medicijnen (Clomicalm®), maar ook daarvan zijn de effecten pas na ongeveer 4 tot 6 weken te verwachten.

 

  • Als extra aanvulling: DAP verdamper, deze verdamper wordt in het stopcontact in de ruimte geplaatst waar de hond het meest verblijft. De verdamper verspreidt feromonen, waardoor de hond zich meer op zijn gemak zal voelen. Deze feromonen zijn voor mensen geurloos. Effect is na 3 a 4 weken te verwachten, dus tijdig mee beginnen. Deze feromonen zijn ook verkrijgbaar als halsband en spray, ook kunt u deze 3 middelen gebruiken bij andere angstverschijnselen en wagenziekte.
Afbeelding: vuurwerk kat1

Uw kat en vuurwerkangst

Uw kat moet binnen blijven, al ruim tevoren! Het beste kan een kat in een donkere ruimte in huis zijn, met wat muziek op de achtergrond. Als extra hulpmiddel kunt u Feliway gebruiken in deze ruimte. Deze verdamper verspreidt feromonen (de stof die de kat zelf ook afgeeft wanneer hij kopjes geeft) en deze zorgen voor geruststelling van de kat. Er moet wel tijdig mee begonnen worden, 2 weken tevoren. U hoeft voor de kat niet speciaal thuis te blijven. Zorg wel dat deze niet kan ontsnappen, daar zijn katten namelijk erg handig in! Zorg dat uw kat een kattenbak ter beschikking heeft. Ook katten die normaal hun behoefte buiten doen zullen er gebruik van maken als ze niet naar buiten kunnen. Ook bij katten kan geluidstraining toegepast worden.
 

Kortom, voorkomen is altijd beter dan genezen!

Voor meer informatie over vuurwerkangst: 
Klik hier voor informatie over de hond.
Klik hier voor informatie over de kat.

Wij wensen u en uw huisdier alvast een beestachtig 2014!

Hond-bang-voor-vuurwerk
vuurwerk kat