Geplaatst op: 16-11-2015
Afbeelding: Kattenbak

Onzindelijkheid kat

Onzindelijkheid wordt helaas veel gezien bij katten. Er kunnen twee oorzaken zijn voor onzindelijkheid. Dit kan een medische/ lichamelijke oorzaak zijn of een gedragsprobleem. 

Uiteraard moet altijd eerst de medische oorzaak worden uitgesloten. Neem daarvoor contact op met onze kliniek. 

Zowel bij gedrags- als medische problemen kan uw kat een afkeer krijgen van de kattenbak. 
Dit kan komen door de bak zelf, maar ook door een onaangename ervaring die de kat daar heeft gehad. Hierbij kunt u denken aan elke vorm van verstoring, pijn bij het plassen/poepen of het blokkeren van de uitgang door een andere kat. Met de volgende checklist kunt u proberen de leefomgeving in en rond de kattenbak te verbeteren en mogelijk daarmee het probleem op te lossen.

1.    De kattenbak moet schoon zijn.
Katten hebben een hekel aan een vieze kattenbak. De bak moet minimaal 2 x per dag schoongeschept worden en 1-2 x per week geheel verschoond. Het beste gebruikt u heet water met groene zeep. Katten hebben een hekel aan sterk ruikende schoonmaakmiddelen. Ernstige aanslag kunt u verwijderen met schoonmaakazijn dat u even laat intrekken op de vlekken.
2.    De kattenbak moet voldoende groot zijn. De kat moet zich er makkelijk in kunnen omdraaien.
3.    Het aantal bakken in huis is gelijk aan het aantal katten + 1 extra.
4.    Gebruik geen overkapte bak.
Door de overkapping blijven de vieze geurtjes hangen. Bovendien beperkt de kap de bewegingsruimte van de kat. 
5.    Indien u toch een overkapte bak gebruikt in een meer- katten huishouden, maak dan aan de andere zijde ook een opening. Zo kan de ‘toiletterende’ kat niet in de bak worden opgesloten door een andere kat die de uitgang bewaakt. Katten die ogenschijnlijk vriendelijk tegen elkaar zijn, kunnen aan geheime oorlogsvoering doen! Eigenlijk moet elke kat in huis een eigen kattenbak en eigen eet- en drinkbakjes hebben. Ook als ze dikke vriendjes lijken te zijn. Schijnt bedriegt!
6.    Bij hele jonge en hele oude katten (ouder dan 12 jaar) is een lage instap fijn.
7.    Zorg ’s nachts eventueel voor een schemerlampje bij de kattenbak. 
8.    Plaats de bak in een zeer rustige omgeving. Lawaai van een wasmachine of droger, of rondlopende mensen, of spelende kinderen nodigt niet uit tot rustig zitten. Plaats de bak in de leefomgeving van de kat, daar waar hij ook speelt en slaapt. Plaats de bak NIET in de buurt van etens- of drinkbakken!!
9.    Als een kat zijn ontlasting niet meer begraaft, probeer dan een andere kattenbakvulling. Alles kan geschikt zijn, van houtkorrel tot grit tot turf/potgrond.
10.    Als er sprake is van afkeer van de kattenbak, kan het helpen een geheel nieuwe kattenbak met een nieuwe vulling op een andere plaats in huis te zetten.
11.    Houdt bij langharige katten de haren aan de voeten en rond de anus kort. Het kan zeer vervelend zijn als daar grit ed in blijft kleven.
12.    Gebruik Feliway spray in de omgeving van de kattenbak/ op de kattenbak. Dit is een geruststellende geurstof.
13.    Straf nooit. Dit heeft geen enkele zin.

Voor meer informatie kijk op de volgende website