Geplaatst op: 28-5-2013
Afbeelding: kontje

Madenziekte (Myasis) bij het konijn

Wanneer het erg warm is schuilt er een groot gevaar voor konijnen. Namelijk madenziekte, officieel Myasis genoemd. Deze ernstige aandoening wordt veroorzaakt door de grote groen-blauwe vliegen. 
 
Zeker als het warm en broeierig weer is zien we deze vliegen veel. Vieze konijnenhokken, wondjes bij konijnen die gaan ontsteken, vieze achterwerken (aangeklonterde keutels ofwel plakpoep) zijn plekken waar de vliegen door aangetrokken worden. De vliegen leggen eitjes, vaak zien we die bij de anus van het konijn. Hieruit ontstaan maden die zich een weg naar binnen eten, het konijn in. Wanneer uw konijn niet direct behandeld wordt kan deze madenziekte het konijn fataal worden.
 
Vooral de vieze achterwerken met aangeklonterde ontlasting zijn een aantrekkelijke plek voor vliegen om eitjes te leggen. Vieze achterwerken ontstaan meestal door een verkeerde voeding. Een goede voeding voor uw konijn bestaat voor het grootste gedeelte uit hooi, aangevuld met KLEINE hoeveelheden groenvoer (wen uw konijn hier langzaam aan!), en niet meer dan 20 gram droogvoer per kg lichaamsgewicht. De voorkeur voor droogvoer zijn pellets, en niet gemengde voeding, zodat uw konijn niet selectief kan eten. Voor meer informatie over een goede voeding, klik hier of vraag naar onze informatiebrief aan de balie. 
 
In de zomer worden veel konijnen ook langdurig in een ren of los op het gras gezet. Hierdoor krijgen ze plotseling teveel vers gras binnen, waardoor ze ook weer problemen met de ontlasting kunnen krijgen (zachte, aangeklonterde ontlasting). Konijnen zouden niet teveel groenvoer moeten krijgen, en wat ze krijgen moet langzaam opgebouwd worden, dus begin met hele kleine beetjes als ze dit niet gewend zijn.
 
Ook produceert een konijn harde keutels en zachte keuteltjes. Deze laatste worden door het konijn normaal gesproken opgegeten. Als het goed is zult u deze keutels niet in de kooi zien liggen, aangezien deze tussen 22.00 uur en 6.00 uur geproduceerd en weer opgegeten worden door het konijn. Doet het konijn dit niet, wat meestal te maken heeft met een verkeerde voeding of ziekte, dan is de kans groot dat deze zachte ontlasting aankoekt en weer een aantrekkelijke plek is voor de vliegen om eitjes te leggen. 
 
Zorg dus ten eerste voor een goede voeding. Houdt daarnaast het hok van uw konijn schoon. Zorg eventueel dat er geen vliegen bij het konijn kunnen komen door fijnmazig gaas over het hok te leggen. Controleer uw konijn dagelijks op wondjes. Controleer dagelijks of het achterwerk van uw konijn schoon is. Heeft uw konijn last van aangeklonterde ontlasting dan kunt u dit schoonmaken door het konijn met zijn kontje in een lauwwarm bakje water te zetten. Dan weekt de ontlasting langzaam los. Dit gaat het handigst met zijn tweeën. En het is natuurlijk belangrijk de oorzaak van het vieze achterwerk te achterhalen en op te lossen.
 
Denkt u dat uw konijn last heeft van maden? Maak dan direct een afspraak bij de dierenarts! In een vroeg stadium kunnen we het konijn goed behandelen.
Afbeelding: nomyiasis-spray

NIEUW! Nomyiasis

Sinds het najaar van 2012 is er een nieuw product op de markt ter preventie van myiasis. Het bestrijdt infecties met vliegenlarven (maden) en vliegeneitjes bij hobbypluimvee, postduiven, kleine knaagdieren en konijnen. Het wordt aangeraden dit product te gebruiken tijdens warme, vochtige jaargetijden met een piek in de zomermaanden juli, augustus en september. Start ruim voor deze piek periode. Het kan doormiddel van een spray worden aangebracht. Tijdens de risicovolle periode dient men dit een keer per maand toe te dienen. 

Voor meer informatie over de verzorging van uw konijn klik hier.

Afbeelding: konijn hek