Geplaatst op: 1-7-2016
Met uw huisdier op vakantie naar het buitenland

Met uw huisdier op vakantie naar het buitenland

We zien dat huisdieren steeds vaker mee gaan op vakantie naar het buitenland. Dit zijn voornamelijk honden. Maar ook katten, konijnen en andere dieren zijn geen uitzondering. 

Doordat er steeds meer dieren mee op reis gaan is de kans op ziekteverspreiding groter. Daarom zijn er duidelijke regels met betrekking tot het reizen met huisdieren. Deze regels verschillen per dier maar ook per land. Het is verplicht om aan deze eisen te voldoen, aan alle landen waar u doorheen reist.

Hieronder leest u de regels waar u aan moet voldoen wanneer u uw huisdier meeneemt op vakantie naar het buitenland.

Rabiƫs (hondsdolheid)

Het is verplicht om, wanneer u de grens over wilt met uw huisdier, deze te laten vaccineren tegen hondsdolheid. Hierop wordt streng gecontroleerd. Wanneer iets niet klopt, kan uw huisdier in beslag worden genomen en in (dure) quarantaine worden geplaatst.

Om de verspreiding van Rabiës te voorkomen worden deze regels streng nageleefd. Helaas komt deze dodelijke ziekte in enkele landen nog voor. Rabiës is een zoönose, dit betekend dat het ook besmettelijk is voor mensen. 

De enting tegen hondsdolheid kan vanaf 12 weken leeftijd worden toegediend. De vaccinatie moet minimaal 21 dagen voor vertrek worden gegeven. In enkele gevallen is een aanvullend bloedonderzoek verplicht. Deze (titer) test kijkt of er voldoende weerstand is tegen deze nare ziekte. Het is zeer belangrijk om op tijd deze bloedtest te laten uitvoeren. 

Chip

Het is verplicht om uw huisdier te laten chippen wanneer deze mee gaat naar het buitenland. Ook voor bijvoorbeeld een wandeling bij onze buren in Duitsland.

Uiteraard is het van belang dat de chip van uw husidier goed geregistreerd is. Zorg altijd dat de gegevens (adres, telefoonummers etc.) up to date zijn. Mocht uw huisdier weglopen dan is de kans zeer groot dat hij snel weer bij u terug is!

Europees dierenpaspoort

Het is verplicht om een volledig ingevuld Europees dierenpaspoort mee te nemen op vakntie naar het buitenland. 

Overige zaken

Daarnaast is het raadzaam voorzorgsmaatregelen te nemen tegen teken, die ziekten kunnen overbrengen op uw huisdier, en tegen wormen.

Tegen teken adviseren wij u de hond een Scalibor Protectorband om te doen of de pipet Vectra 3D op te brengen. Deze producten beschermen niet alleen tegen teken maar o.a. ook tegen de stekende zandvlieg. Teken kunnen de ziekten: Babesiose, Ehrlichiose, Rickettsiose overdragen. De zandvlieg kan de ziekte Leishmania overdragen op de hond.

Tegen de in het buitenland voorkomende vossenlintworm, haakworm en hartworm adviseren wij u de hond bij thuiskomst te ontwormen met Milbactor, en een maand later de behandeling te herhalen. (blijft u langer dan een maand in Zuid-Europa, begin dan na een maand met ontwormen en herhaal dat tot een maand na thuiskomst)

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u ook op de website van het LICG terecht!