Geplaatst op: 19-12-2016

Kerstplanten; niet allemaal veilig voor uw huisdieren!

Om de sfeer in huis tijdens de decemberdagen te verhogen worden er vaak diverse planten in huis gehaald. Niet al deze planten zijn echter veilig voor onze huisdieren! Als u een kat of hond in huis heeft, let dan extra op met onderstaande planten.

Afbeelding: kerst-kerstboom

Kerstboom

De kerstboom is niet zo gezond voor uw huisdier. Heeft u een gezaagde boom, zorg er dan voor dat uw huisier niet van het water kan drinken waar de boom in staat. Daar zijn namelijk stoffen in opgelost die de boom uitscheidt en die diarree, braken en andere maagdarmproblemen kunnen veroorzaken maar ook problemen met het zenuwstelsel. Laat dieren ook niet van de naalden en takken eten. 

Afbeelding: kerst-kerstster

Kerstster

De kerstster werd in het verleden bestempeld als erg giftig, maar in praktijk valt dat wel mee. Dieren krijgen er meestal enkel maag- darmklachten (braken, niet willen eten, sloom) van, die vanzelf overgaan. Toch is het, om ook uw huisdier een comfortabele kerst te bezorgen, verstandig de kerstster enigszins uit de buurt van uw huisdieren te houden. Als uw dier toch van een kerstster heeft gesnoept, zullen de verschijnselen meestal vanzelf binnen een dag verdwijnen. Soms kan het toch verstandig zijn de dierenarts te raadplegen, mocht uw dier veel last hebben maag- en darmklachten.

Afbeelding: kerst-hulst

Hulst

Hulst bevat net als chocolade de stoffen cafeïne en theobromine, maar wel in veel lagere concentraties dan in chocolade. De giftige effecten zijn dan ook toe te schrijven aan andere giftige stoffen in de plant. Dieren moet voor de ontwikkeling van serieuze verschijnselen een grote hoeveelheid van de plant opeten. Bij de meeste dieren zullen na het eten van hulst alleen de maag en darmen wat van streek raken, waarbij het dier veel speeksel heeft, braakt, niet eet en last heeft van diarree. Daarnaast kan het met de kop schudden en smakken.

Om irritatie van de slijmvliezen in de bek te beperken, kunt u de bek spoelen met water. In het algemeen gaan de verschijnselen binnen een dag vanzelf over. Mocht het dier erg ziek zijn dan is het raadzaam de dierenarts te raadplegen.

Afbeelding: kerst-maretak

Maretak (Mistletoe)

Deze is minder onschuldig! Deze plant kan braken, diarree, grote pupillen, snel zwaar ademen, shock en in sommige gevallen dood veroorzaken. Houd dit kerstplantje dus liever uit de buurt als u huisdieren heeft.

Afbeelding: kerst-kerstroos

Kerstroos

De kerstroos is flink giftig en bevat natuurlijke hartglycosiden die het hart krachtiger laten kloppen. Inname kan in eerste instantie darmklachten geven zoals braken en diarree, maar later ook hersenverschijnselen zoals sufheid en verlamming en ook hartritmestoornissen. Dus ook voor deze plant geldt: ver uit de buurt van uw huisdieren houden!

 

Bron: www.licg.nl