Geplaatst op: 9-12-2016
Afbeelding: vuurwerk kat1

Katten & vuurwerk

Signalen om te kunnen zien of je kat angstig is:
•    Teruggetrokken zijn
•    Krabben
•    Verstoppen
•    Minder interactie met jou
•    Verticaal sproeien tegen voorwerpen in huis
•    Teveel of te weinig eten
•    Overmatige vachtverzorging
•    Iedere verandering in het normale gedrag van jouw kat

Om je kat te helpen gedurende het vuurwerkseizoen en de wintermaanden, waarin ze veel meer binnen zijn, zijn er maar enkele kleine aanpassingen nodig.

Aanpassingen in huis
Om je kat op zijn gemak te laten voelen, is een warm, veilig en makkelijk toegankelijk plaatsje een eerste aanpassing, mocht de kat deze nog niet hebben. Hier kan hij/zij zich fijn terugtrekken en slapen. 
Veel katten houden ervan om op hoge plekjes te vertoeven, dus zorg voor een hoge schuilplaats. 
Zorg voor meerdere kattenbakken in huis, stelregel hiervoor is het aantal katten in huis plus 1 extra. Dus ook al is er maar 1 kat in huis, dan is het raadzaam toch minimaal 2 kattenbakken te plaatsen.
Bij meerdere katten in huis adviseren we meerdere voer en drinkbakjes neer te zetten en ook te zorgen voor meerdere schuilplaatsen. 

We raden aan de kat gedurende de week voorafgaand aan het vuurwerk al binnen te houden. Muziek en tv kunnen helpen om de harde knallen te overstemmen. Enkele speeltjes kunnen zeker helpen om de kat af te leiden van wat zich buiten afspeelt. 

Feromonen
Wanneer katten zich goed voelen in hun leefomgeving strijken zij met hun kopje tegen/langs allerlei voorwerpen in huis, om zo de omgeving te markeren. Hierdoor laten zij het “kopjesferomoon” achter dat hen vertelt dat de omgeving veilig en vertrouwd is. Feliway is een kopie van dit “kopjesferomoon” en het is wetenschappelijk bewezen dat het stressgerelateerd gedrag helpt te voorkomen of te verminderen. Ook helpt het katten zich aan te passen aan hun omgeving. Gebruik de Feliway verdamper in de ruimte waar je kat zich het meest bevindt. De Feliway spray kan toegepast worden op specifieke items of locaties door het hele huis. 

De assistentes geven u hier graag meer informatie over! Of kijk eens op deze site.

Afbeelding: Feliway vuurwerk
Feliway