Geplaatst op: 2-5-2013
Afbeelding: let_op_teken

Het tekenseizoen is weer begonnen!

Wanneer de dagen weer warmer worden, laten de teken zich weer volop zien. Daarom is het belangrijk om weer aandacht hieraan te besteden. Hieronder vindt u informatie over de teek en hoe u kunt voorkomen dat deze zich aanhecht aan uw huisdier. 

 
Teken bij hond en kat kunnen ernstige ziekten (Erlichia, Borrelia, Babesia) overdragen op het dier. Dezelfde teken zijn ook gevaarlijk voor mensen (Lyme).
Teken zijn spinachtige parasieten en houden zich op in lage struikgewassen en grassen. Van daaruit plakken ze vast aan de huid van mens of dier en zuigen zich vol met bloed. 
We zien teken met name in de periode van maart tot oktober.
 
Teken hebben een duidelijke voorkeur voor bepaalde honden, sommige honden hebben erg vaak een teek te pakken, anderen vrijwel nooit.
 
Het is raadzaam uw hond na elke wandeling te controleren op teken. Als teken die op een hond zitten binnen 24 uur verwijderd worden, is de kans op overdracht van ziekten erg klein. Toch blijft het verstandig om de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Gebruik daarvoor het tekenhaakje O’Tom. Gebruik geen ontsmettingsmiddel vóór het verwijderen. Doet u dit wel dan is de kans groter dat de teek zijn maaginhoud met ziekteverwekkers ledigt in de hond. Na verwijdering kan er een rood gezwollen bultje op de plek van de tekenbeet ontstaan. Dit trekt meestal na een paar dagen vanzelf weg. 
 
Het meest effectief zijn de middelen die aanhechting van de teek voorkomen.
 
De volgende producten voor de hond kunnen worden aanbevolen:
Scalibor Tekenband: werkt 5-6 maanden, perfect tegen teken, matig tegen vlooien 
Seresto halsband: werkt tot 8 maanden lang en werkt goed tegen vlooien
Advantix druppels: werkt 1 maand tegen teken en vlooien
Prac-Tic druppels: werkt goed tegen teken en vlooien, maar kunnen de aanhechting van de teek niet voorkomen. De teek gaat binnen 48 uur dood en valt van de hond af. Overdracht van ziekten treedt in die periode nog niet op.
 
De volgende producten voor de kat kunnen worden aanbevolen: 
Seresto halsband: werkt tot 8 maanden lang en werkt tegen teken én vlooien.
Het alternatief is het gebruik van Frontline (druppels). Deze werkt echter maar 2 weken.

 
 
 
 
 
teekjes_op_neus
teekjes op de neus