Afbeelding: dwangvoeren konijn

Dwangvoeren

Er kunnen verschillenden redenen zijn voor een konijn om te stoppen met eten. Bijvoorbeeld gebitsproblemen, pijn, na operatie of narcose. Wanneer een konijn stopt met eten komen de darmen stil te liggen waardoor het dier nog minder graag eet. Het gevolg is een steeds zieker konijn. Belangrijk is dus om het konijn zo snel mogelijk weer aan het eten te krijgen. Wanneer het konijn na 1 dag niet uit zichzelf eet, zult u het konijn moeten dwangvoeren.
 
Voor dwangvoeding kunt u gebruiken:
Vezelpoeder gemengd met water (verkrijgbaar aan de balie bij GELRE Dierenartsen)
Olvarit babyvoeding pure worteltjes
Geweekte pellets / korrelvoer (weken in water)
 
Het vezelpoeder Science Selective Recovery is een speciale voeding voor zieke en herstellende konijnen.  Deze poeder kan gemengd worden met wat warm water tot een eenvoudig te voeren pasta. Deze voeding is zeer vezelrijk en heeft speciale voedingsstoffen ter bevordering van een gezond spijsverteringsstelsel. Ook is het zeer smakelijk!
 
Hoe te dwangvoeren?
Zet het konijn op uw schoot. Geef via de zijkant van het bekje, achter de voortanden, de voeding met het bijgeleverde speciale spuitje langzaam in. Neem hiervoor de tijd om te zorgen dat het konijn de voeding goed doorslikt. Geef kleine beetjes tegelijk, verdeeld over 6-8 keer per dag (liefst zo vaak mogelijk). Zorg dat een ziek konijn zoveel binnenkrijgt dat het niet afvalt (dagelijks wegen). Een richtlijn voor de hoeveelheid dwangvoer is 25 - 50 ml per kg lichaamsgewicht per dag. Verstandig is om niet teveel dwangvoeding in 1 keer aan te maken. Zo blijft de voeding het meest smakelijk en neemt het konijn de voeding beter op. 
Tip: het dwangvoeren van een konijn is niet het meest schone werk, en soms stribbelt het konijn wat tegen waardoor er voeding geknoeid kan worden. Leg tegen het knoeien een oude handdoek of deken neer waarop u het konijn gaat dwangvoeren. 
 
Stimuleer het konijn ook om zelf weer te gaan eten, door dingen aan te bieden die uw konijn lekker vindt. Bijvoorbeeld peterselie, wortel en groenvoer. Ook kunt u wat Olvarit babyvoeding of Recovery voeding op een schoteltje in de kooi zetten zodat het konijn dit eventueel zelf op kan eten.
 
Mocht het nodig zijn uw konijn te moeten dwangvoeren, dan is een van onze assistentes uiteraard bereid dit uit te leggen, en eventueel voor te doen hoe u dit het beste aan kunt pakken. 
 
Succes!
 
dwangvoeren konijn (10)