Narcose konijn

Veel eigenaren maken zich zorgen over de risico's van narcose bij konijnen. Vroeger stonden konijnen erom bekend dat ze moeilijk veilig onder narcose te brengen waren. Sterilisatie van konijnen is tegenwoordig echter een routine-ingreep en met moderne medicijnen en de huidige expertise van dierenartsen is er geen reden om overbezorgd te zijn. Alle huidige narcosemiddelen brengen een klein risico met zich mee, ongeacht welk dier het betreft, maar er wordt alles aangedaan om de narcose van uw konijn zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Afbeelding: Intuberen konijn

Intuberen van het konijn

Sinds geruime tijd is het bij GELRE Dierenartsen mogelijk om konijnen te intuberen. Bij honden en katten is het al veel langer gebruikelijk om  bij behandelingen of operaties onder  (gas)narcose de dieren te intuberen.
 
Wat is intuberen?
Intuberen is het aanbrengen van een tube (een flexibele siliconen buisje) voorbij de stembanden tot ongeveer halverwege de luchtpijp. Het voordeel van intuberen is dat we  zuurstof toe kunnen tijdens de gehele ingreep. Indien gewenst kunnen we dan ook narcosegas toedienen. Zo ontstaat er een nóg veiligere narcose en zal uw dier veel sneller weer  uit de narcose ontwaken. 
 
Het intuberen van een konijn is veel moeilijker dan bijvoorbeeld bij een hond of kat.  En dat terwijl konijnen vaak lastige anesthesiepatiënten zijn. Maar door nieuwe speciale  konijnen  tubes is dit nu veel gemakkelijker geworden. Zo kunnen we  uw huisdier nog beter en veiliger behandelen!