Konijnentaal

Het gedrag van uw konijn kan u zoveel leren over hoe het dier zich voelt. Hieronder staan enkele voorbeelden van houdingen en gedragingen. Hoe beter u het gedrag van uw konijn leert lezen, hoe meer plezier u er van kunt beleven.

Snuffelen: het is niet echt snuffelen maar meer bewegen van de neus. Hoe sneller het konijn de neus beweegt des te spannender vindt hij het voorwerp dat hij ziet.
Grommen: boosheid, pas op!, het konijn kan gaan bijten.
Schreeuwen: het konijn heeft veel pijn of is zeer angstig.
Cirkelen rond je voeten: het konijn is seksueel opgewonden. Het cirkelen kan eindigen met rijden of zachtjes bijten.
Urine sproeien: het is territoriaal gedrag van zowel vrouwtjes als mannetjes. De rammelaars (mannetjes) besproeien soms zelfs hun vrouwtjes.
Het wrijven met de kin over een voorwerp: in de kin bevinden zich kliertjes waarmee het konijn een geurstof afgeeft om duidelijk te maken dat een voorwerp of een persoon van hem is.
Verspreiden van de keutels: ook dit is territoriaal gedrag. Dit doen konijnen vooral als er nog een konijn aanwezig is.
Konijnendans: tijdens het rennen springt uw konijn op en maakt een halve draai in de lucht, uw konijn is erg vrolijk!
Staan op achterste poten en rond kijken: uw konijn verkent zijn omgeving en is alert.
Bedelen: net als honden kunnen konijnen erg goed bedelen, ze kijken je aan en proberen de aandacht te trekken met kopjes geven en eventueel zacht bijten.
Rennen: hollende konijnen zijn vrolijke konijnen.
Gedrukt liggen, met oren naar achteren: uw konijn is angstig en onzeker.
Stampen: meestal een teken van boosheid, of er dreigt gevaar.
Knarsetanden: als het een zacht geluid is heeft het de zelfde betekenis als spinnen bij een kat: uw konijn voelt zich prima. Is het knarsetanden luid, dan kan het beteken dat uw konijn angstig is of pijn heeft.

Zoals u leest heeft een konijn ruimte nodig om te dansen, te rennen en rechtop te staan. Geef hem die ruimte door een ruim hok of laat het dier dagelijks los in een goed afgezette ruimte. Veel konijnenhokken zijn te klein.
 

Afbeelding: Konijnen mand