Afbeelding: konijnenhok

Huisvesting konijn

Konijnen zijn sociale dieren.
Dit houdt in dat ze het liefst samen leven met soortgenoten, net zoals in de natuur. Konijnen voelen zich in gezelschap van soortgenoten veiliger. Dit komt omdat, als u terugdenkt aan de in het wild levende konijnen, de kans dat je gepakt wordt door een roofdier kleiner is als je in groepen leeft. In het wild leven meerdere voedsters (vrouwelijke konijnen) samen, in gezelschap van 1 of 2 rammen (mannelijke konijnen). Dit zou dus ook in gevangenschap ideaal zijn. Wanneer u erover denkt om twee konijnen te houden, is de meest ideale combinatie een gecastreerde ram met een gecastreerde voedster. 2 Rammen of voedsters samen houden kan wel maar is vaak wel moeilijker en het kan langer duren voordat ze elkaar accepteren. Met name voedsters zijn erg territoriaal.

Zorg er voor dat het hok voldoende bewegingsvrijheid geeft aan uw konijn(en). Een konijn moet heerlijk languit in zijn hok kunnen liggen (voor meerdere konijnen geldt dat ze allemaal tegelijk languit moeten kunnen liggen) en dan nog voldoende ruimte over hebben voor speelmateriaal, etensbakjes, rondlopen, etc. Ook moet het hok voldoende hoog zijn dat het konijn rechtop op zijn achterpoten kan staan. 
Een konijn in een buitenhok heeft een ren nodig waarin het rond kan rennen en een droge, beschutte (donkere) slaapplaats. Het hok moet in de zomer voldoende in de schaduw staan.  Een omheind stuk grond is natuurlijk ideaal.
Een konijn binnen moet de mogelijkheid hebben om binnen dagelijks los te lopen zodat het voldoende beweging krijgt. Ook het binnenhok moet op een tochtvrije plaats staan en niet direct bij de verwarming. Stro is de meest ideale bodembedekking.

In het wild leven konijnen voor een groot deel onder de grond, in hun hol. Een konijn zal het dan ook prettig vinden als het donkere plekjes heeft waar het zich kan verstoppen. Een gangenstelsel van dikke regenpijpen is ideaal voor konijnen. Ook een kartonnen doos met een groot gat erin is een aanrader. Konijnen kruipen hier graag in. Denk ook aan de mogelijkheid tot graven en wroeten. In de natuur graven konijnen hele gangenstelsels! Een bak met aarde is een idee of een doos of mand gevuld met hooi en krantensnippers. Ook ander speelmateriaal, om bijvoorbeeld te kunnen knagen, zijn bijvoorbeeld een stronk hout, takken, stro, dennenappels en karton. Let erop bij producten zoals kranten, papier en karton dat uw konijn dit niet op eet.

Veel konijnen houden ook van klimmen. Zorg dat er in het verblijf verhogingen zijn door bijvoorbeeld boomstronken of kartonnen dozen waar het konijn op kan klimmen. Ook vinden veel konijnen het leuk om met dingen te gooien, bijvoorbeeld zelfgemaakte balletjes van hooi, stro en raffia (ook leuk om een lekker konijnensnoepje of stukje wortel binnenin te stoppen, dan heeft het konijn wat te doen). Of ronde, harde kattenspeeltjes (geen rubber) die het konijn vast kan pakken.

Niet alle konijnen houden van dezelfde dingen. Zeker oude konijnen die ineens allerlei nieuwe dingen aangeboden krijgen moeten soms gestimuleerd worden en geleerd wat ze ermee moeten doen. Zorg voor regelmatige wisseling van speelgoed of verandering van elementen in het verblijf. Dit voorkomt dat het konijn zich gaat vervelen.