Afbeelding: zwart konijn

Castratie en sterilisatie van konijnen

Konijnen zijn op een leeftijd van ongeveer 3 maanden geslachtsrijp en kunnen dan voor nageslacht zorgen. Om dit te voorkomen kan het mannetje (rammelaar) gecastreerd worden. Het vrouwtje (voedster) kan gesteriliseerd worden. Maar ook bij 2 konijnen van hetzelfde geslacht kan er wat fout gaan: wanneer ze geslachtsrijp zijn kunnen ze gaan vechten, zowel mannetjes als vrouwtjes met elkaar.
 
Verder kunnen mannetjes “sproeigedrag” gaan vertonen op een leeftijd van 5-8 maand: ze doen dit onder andere om hun territorium af te bakenen en gaan plassen tegen voorwerpen in het hok of wanneer ze los lopen, op schoenen of kleding. De beste en meest eenvoudige oplossing hiervoor is castratie op jonge leeftijd, rond de 6 maanden. Na een castratie kan een rammelaar nog enkele weken vruchtbaar zijn.
 
Naast geboortebeperking is er nog een reden om een voedster te steriliseren: bij ongeveer 75% van de voedsters ontwikkelt zich op een leeftijd van 6-7 jaar baarmoederkanker. Deze aandoening van de baarmoeder is in de meeste gevallen kwaadaardig en uiteindelijk dodelijk voor het konijn. Een sterilisatie tussen 6 maanden en 2 jaar voorkomt het ontwikkelen van deze ziekte. Na sterilisatie is het verstandig het vrouwtje enkele dagen apart te houden zodat de buikwond goed kan genezen.
 
Gesteriliseerde / gecastreerde konijnen hebben bij het ouder worden echter eerder last van overgewicht en het is dus van belang ervoor te zorgen dat ze niet te veel eten en voldoende bewegen.
 
Na een operatieve ingreep kunnen konijnen het beste een aantal weken apart gehuisvest worden, maar wel zodanig dat ze elkaar kunnen zien en ruiken om niet van elkaar te vervreemden. 
 
In tegenstelling tot honden en katten mogen (moeten) konijnen gewoon blijven eten voor de operatie, ze kunnen beter niet nuchter zijn. 
Het is verder van belang dat uw konijn na de operatie weer zo snel mogelijk gaat eten. Het is het beste om regelmatig voedsel aan te bieden, een vers blaadje andijvie of peterselie smaakt vaak beter dan droogvoer (doe dit alleen als uw dier gewend is om groenvoer te eten!). Als uw konijn binnen een dag nog niet eet dan dient er contact met ons te worden opgenomen.  
Mocht u meer informatie willen, of voor het maken van een afspraak, vraag onze assistentes aan de balie of neem telefonisch contact met ons op.