Afbeelding: cavia eten

Cavia

Voeding cavia
Cavia’s hebben een gevarieerde voeding nodig, bestaande uit hooi en speciaal caviavoer, dagelijks aangevuld met groenvoer, fruit en extra Vitamine C. Goede voeding is van essentieel belang om een goede darmwerking te garanderen en ziektes te voorkomen. Probeer grote veranderingen in het dieet te vermijden en bied voedermiddelen van een goede kwaliteit aan.


Vitamine C
Net als de mens, kan een cavia zelf geen vitamine C aanmaken. Dit moet dus dagelijks met de voeding worden opgenomen. Een gebrek aan vitamine C is één van de meest voorkomende oorzaken van allerlei uiteenlopende ziekten bij de cavia. (diarree, slechte vacht, verlammingen, ontstekingen, slechte groei, anorexie, etc.)

Omdat vitamine C niet langdurig in het lichaam kan worden opgeslagen is het noodzakelijk dagelijks vitamine C toe te voegen aan het dieet. Een volwassen cavia heeft dagelijks 10 tot 20 mg vitamine C per dag nodig. Vitamine C is vaak extra toegevoegd aan speciale caviavoeders. Helaas daalt dit vitamine C gehalte in droogvoeding vaak snel in waarde. In veel soorten groente en fruit (vooral in paprika, kiwi en sinaasappel) zit ook vitamine C. Om er zeker van te zijn dat uw cavia voldoende vitamine C binnenkrijgt kunt u hem het beste dagelijks een vitamine C tablet geven (voor mensen bestemd, de meeste cavia’s eten dit op als snoepje!). De vitamine C tabletjes gelden uiteraard niet als vervanging van groente en fruit. Zwangere, zogende en zieke cavia’s hebben een 2 tot 3 x zoveel vitamine C nodig.

 

Afbeelding: hooi%20bal%20cavia

Hooi
Een cavia moet 24 uur per dag zo veel mogelijk hooi kunnen eten als hij wil. Hooi bevat namelijk veel vezels. Deze zorgen ervoor dat de darmen goed in beweging blijven en de darmflora niet verstoord raakt. Het grootste gedeelte van de voeding moet dus bestaan uit goed hooi. Een vezelrijk dieet helpt tevens bij het voorkomen van gebitsafwijkingen. De tanden en kiezen van cavia’s groeien namelijk altijd door en moeten door regelmatige kauwbewegingen afslijten. Een cavia moet gemiddeld 6 uur per dag malen om zijn kiezen voldoende af te slijten. Dit kan het beste worden bereikt met hooi.

Groente en fruit
Cavia’s houden van afwisseling in hun menu. Vul de voeding daarom dagelijks aan met kleine hoeveelheden groente en fruit. Geef liever kleine stukjes van verschillende soorten groenten en fruit in plaats van een grote portie van 1 soort. De hoeveelheid groenvoer moet bij cavia’s die dit nog nooit hebben gehad langzaam worden opgebouwd om het spijsverteringsstelsel hieraan te laten wennen.

Niet elk groenvoer is geschikt voor een cavia. Geef producten met hoge calciumwaardes zoals luzerneproducten, broccoli, koolrabibladeren en alle soorten kruiden, liever niet of met mate.
Teveel calciumopname kan bij cavia’s leiden tot blaasgruis en / of blaasstenen. Groenten die ook liever niet gegeven moeten worden zijn: alle koolsoorten (gasvorming) en sla (teveel vocht, diarree).
Voorbeelden van goed groenvoer / fruit zijn: Andijvie, weegbree, bleekselderij, witlof, paprika, kiwi, komkommer, appel, sinasappel, aardbei, paardenbloemblad, wortels en hun loof, lang vers gras (niet gemaaid!).
 

Afbeelding: supreme_selective_cavia

Droogvoer: speciale caviavoeding
Konijnen- of knaagdierenvoer, bevat voor cavia’s te weinig eiwitten en vitamine C en is dus minder geschikt voor cavia’s.
Geef in plaats daarvan speciale caviavoeding van hoge kwaliteit. Bijvoorbeeld “Gerty Guinea Pig van Supreme”. Deze gemengde voeding voorziet tevens in het scharrelgedrag naar voedsel, dat cavia’s van nature graag vertonen.
Probeer echter te voorkomen dat de cavia alleen de lekkere dingen er tussenuit gaat eten. Geef hem pas weer een nieuw portie als hij alles op heeft gegeten. Probeer anders bijvoorbeeld de “Supreme Science Selective Guinea Pig” (informeer hiernaar bij een van onze assistentes). Dit is een complete evenwichtige voeding die bestaat uit maar 1 soort korrel zodat de cavia alle essentiële voedingsstoffen binnen krijgt.
Geef niet meer dan 20 gram droogvoer per kg lichaamsgewicht per dag.