Afbeelding: etende cavia

Dwangvoeren cavia

Gebitsproblemen, pijn, na operaties of narcose, kunnen allemaal een reden zijn voor een cavia om te stoppen met eten. Wanneer een cavia stopt met eten komen de darmen stil te liggen waardoor het dier nog minder graag eet. Het gevolg is een steeds ziekere cavia. Belangrijk is dus om de cavia zo snel mogelijk weer aan het eten te krijgen. Wanneer de cavia na 1 dag niet uit zichzelf eet, zult u de cavia moeten dwangvoeren.

Voor dwangvoeding kunt u gebruiken:
• Vezelpoeder gemengd met water (verkrijgbaar bij dierenarts)
• Olvarit babyvoeding pure worteltjes of fruithapje (geen vlees of aardappel)
• Geweekte pellets / korrelvoer (weken in water)

Hoe te dwangvoeren?
Zet de cavia op uw schoot. Geef via de zijkant van het bekje, achter de voortanden, de voeding met een spuitje langzaam in. Neem hiervoor de tijd om te zorgen dat de cavia de voeding goed doorslikt. Geef kleine beetjes tegelijk, verdeeld over 6-8 keer per dag (liefst zo vaak mogelijk). Zorg dat een zieke cavia zoveel binnenkrijgt dat hij niet afvalt (dagelijks wegen). Een richtlijn voor de hoeveelheid dwangvoer is 25 – 50 ml per kg lichaamsgewicht per dag.

Stimuleer de cavia ook om zelf weer te gaan eten, door dingen aan te bieden die uw cavia lekker vindt. Bijvoorbeeld fruit en groenvoer. Zieke cavia’s hebben een verhoogde behoefte aan vitamine C.