teken kat

Teken

Teken bij de  kat kunnen ernstige ziekten (Erlichia) overdragen op het dier. Dezelfde teken zijn ook gevaarlijk voor mensen (Lyme).

Teken zijn spinachtige parasieten en houden zich op in lage struikgewassen en grassen. Van daaruit laten ze zich op mens of dier vallen en nestelen ze zich in de huid. Ze zuigen zich vol met bloed waardoor de teek kan opzwellen tot ongeveer de grootte van een erwt. We zien teken met name in de periode van maart tot oktober.

Het is raadzaam uw kat na elke uitstapje te controleren op teken. Als teken die op een kat zitten binnen 24 uur verwijderd worden, is de kans op overdracht van ziekten erg klein. Toch blijft het verstandig om de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Gebruik daarvoor het tekenhaakje O’Tom. Gebruik geen ontsmettingsmiddel vóór het verwijderen. Doet u dit wel dan is de kans groter dat de teek zijn maaginhoud met ziekteverwekkers ledigt in de kat. Na verwijdering kan er een rood gezwollen bultje op de plek van de tekenbeet ontstaan. Dit trekt meestal na een paar dagen vanzelf weg.

Probeer een besmetting met teken te voorkomen. Er bestaan verschillende producten.

Serestoband
De band voorkomt aanhechting van teken en werkt 8 maanden. Verder werkt de band ook tegen vlooien. Deze heeft een breekpunt voor extra veiligheid, waardoor verwurging voorkomen wordt.

Broadline

Broadline werkt tegen zowel tegen vlooien, teken als wormen! Vooral de muizenvangers onder de katten willen nog wel eens een wormbesmetting oplopen. Het mooie van Broadline is dat het tegen de meest voorkomende wormen werkt, de spoelworm en de lintworm. Broadline wordt met behulp van een applicator op de nekhuid van de kat gedruppeld en wordt 1 x per maand toegediend.

Een ander middel is Frontline, wat 2 weken bescherming biedt tegen teken.

Teken bij kat en hond