Vuurwerkangst bij katten

Vuurwerkangst bij katten

De vuurwerkperiode rondom Oud & Nieuw is voor veel dieren een situatie waarin ze angst kunnen vertonen.  Veel dieren zullen harde geluiden willen ontwijken en ontvluchten; dit kan in een thuissituatie vaak echter niet. 

Hoe herken je angst bij je hond of kat?
Angst in het algemeen is te herkennen aan o.a. de volgende kenmerken: vluchten, ergens onder gaan zitten/schuilen, trillen, hijgen, speekselen, grote pupillen, lage houding, blaffen/janken, anaalklieren  legen en incontinentie. 

Tips bij vuurwerkangst

Hieronder enkele tips over de aanpak van vuurwerkangst bij  hond en kat. Wij onderscheiden een lange termijn (ruim van te voren) en korte termijn (kort van te voren) aanpak bij dit probleem. Onze voorkeur gaat daarbij altijd uit naar de lange termijn, maar in de praktijk blijkt dit niet altijd uitvoerbaar.

Lange termijnaanpak

Lange termijnaanpak: ruim van te voren (minimaal 4 weken) trainen op geluiden
Voor het trainen van geluiden zijn speciale vuurwerk CD’s met vuurwerkgeluiden bij ons verkrijgbaar.  Met behulp van geluidsfragmenten op de CD kan het geluid geleidelijk aan worden toegediend en opgevoerd. Uiteraard altijd met zacht afspelen beginnen. Indien het dier niet op het geluid reageert met angstgedrag, kan het worden beloond met bijvoorbeeld spel, voer of aandacht van de baas. Vervolgens kan het geluid iets harder worden gezet, enzovoorts. Ook kan men beginnen met het zacht afspelen van het geluid terwijl het dier eet of speelt. Afhankelijk van het individu kan trainen zo’n zes  weken in beslag nemen. 

Korte termijnaanpak

Korte termijnaanpak: Medicatie (30-31 december / 1 januari)
De beste aanpak een aantal dagen voor Oud & Nieuw is een kortstondig gebruik van Alprazolam.  Hiermee kan op de dag van het afsteken van het vuurwerk begonnen worden, maar bij voorkeur een dag ervoor omdat op veel plaatsen dan ook al veel geknald wordt. Het is belangrijk de medicatie te geven als de hond of kat nog rustig is om de kans op onrust te verkleinen, wat soms kan voorkomen bij deze medicaties. Alprazolam moet op effect gegeven worden, de ene hond of kat blijkt er meer of minder gevoelig voor dan de andere. Door de dag voor Oud & Nieuw te beginnen met het geven van Alprazolam, is goed te beoordelen wat de juiste effectieve dosering is voor uw huisdier.

Tips speciaal voor katteneigenaren

Uw kat moet binnen blijven, al ruim voor middernacht! Het beste kan een kat in een donkere ruimte in huis zijn, met wat muziek op de achtergrond. Als extra hulpmiddel kunt u Feliway gebruiken in deze ruimte. Deze verdamper verspreidt feromonen (de stof die de kat zelf ook afgeeft wanneer hij kopjes geeft) en deze zorgen voor geruststelling van de kat. Er moet wel tijdig mee begonnen worden, minimaal 2 weken van tevoren. U hoeft voor de kat niet speciaal thuis te blijven. Zorg wel dat deze niet kan ontsnappen, daar zijn katten namelijk erg handig in! Zorg dat uw kat een kattenbak ter beschikking heeft. Ook katten die normaal hun behoefte buiten doen zullen er gebruik van maken als ze niet naar buiten kunnen. Ook bij katten kan geluidstraining toegepast worden.

Bij vragen kunt u altijd bij ons terecht, samen kunnen we dan overleggen hoe u én uw huisdier gezellige feestdagen kunnen hebben.
Wij wensen u en uw dieren alvast een prettige jaarwisseling en een gezond en gelukkig nieuwjaar!