Afbeelding: home-cat

Sterilisatie van de poes

Sterilisatie betekent eigenlijk het onvruchtbaar maken door het onderbreken van de eileiders. Maar bij de poes gebeurt er wat anders: de eierstokken worden verwijderd. Als de eierstokken worden weggehaald moeten we eigenlijk spreken van castratie, net zoals bij de kater. De term sterilisatie is echter algemeen bekend en wordt beter begrepen.

Waarom worden de eierstokken verwijderd?
Zonder het verwijderen van de eierstokken zou de poes nog steeds krols worden, en dat is een lastige periode. Niet alleen het onvruchtbaar maken, maar ook de krolsheid voorkomen, is het doel van de operatie.
Een ander belangrijk voordeel van het verwijderen van de eierstokken is dat de kans op het ontwikkelen van kanker van de melkklieren aanzienlijk daalt. Als de operatie op jonge leeftijd plaatsvindt (een half jaar oud), is de kans op melkklierkanker nihil.


Hoe verloopt de operatie?
U brengt de poes meestal ’s ochtends tussen 08.00 u en 08.30 uur naar een van onze dierenklinieken , en u heeft ervoor gezorgd dat de poes die ochtend niets heeft gegeten. Drinken mag wel. De poes krijgt dan een injectie ter inleiding van de narcose.
Bij de buikoperatie wordt er een sneetje gemaakt in de buikwand. Deze wond wordt later weer gehecht met zelf-oplossend hechtmateriaal. De laatste hechting wordt meestal onderhuids aangebracht en lost ook vanzelf op, zodat u niet hoeft terug te komen voor het verwijderen van de hechtingen.

Bij het ophalen van de poes bespreekt de assistente met u de nazorg.