Afbeelding: overgewicht kat

Suikerziekte bij de kat

Er is sprake van suikerziekte wanneer de kat gedurende een lange tijd te veel suiker (glucose) in het bloed heeft. 

Insuline zorgt voor de opname van glucose uit het bloed. Wanneer er onvoldoende insuline beschikbaar is blijft er te veel glucose in het bloed. In dit geval spreken we dus van suikerziekte. 
 
Symptomen
 1. Door te veel glucose in het bloed, wordt een deel daarvan uitgescheiden via de urine. Een deel van de brandstof verlaat ongebruikt het lichaam. Door het energiegebrek kan de kat sloom worden. 
 2. Door te weinig “brandstof” in het lichaam gaat het dier meer eten. Dit helpt helaas niet. De glucose wordt nog steeds onvoldoende opgenomen. Ondanks dat het dier veel eet valt het toch af. 
 3. Door te veel glucose in de urine wordt er meer vocht aan het lichaam onttrokken. Het dier moet dus vaker plassen, tegelijkertijd heeft het dorst en gaat dus veel drinken. 
 4. Op den duur kan een verhoogd bloedsuikergehalte een effect op de ogen hebben: staar, slechtziendheid en zelfs blindheid zijn vooral bij de hond bekende gevolgen. 
 
Er zijn een aantal factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van suikerziekte:
 • leeftijd: oudere dieren hebben grotere kans op het ontwikkelen van suikerziekte
 • medicijngebruik: het gebruik van corticosteroïden (bv prednison/ dexamethason), en de poezenpil verhogen de kans op suikerziekte. 
 • geslacht: gecastreerde katers hebben een verhoogd risico op suikerziekte.
 • ras: bepaalde kattenrassen dragen een verhoogde kans op suikerziekte met zich mee. (bv Birmese kat)
 • overgewicht en te weinig beweging: dit zijn met name voor katten risicofactoren. 
 
Suikerziekte herkennen
 • veel drinken
 • veel plassen
 • veel eten 
 • vermageren
 
Suikerziekte diagnosticeren
Bloedonderzoek is de beste wijze om aan te tonen dat de kat suikerziekte heeft. Ook is het mogelijk om de diagnose te stellen via urine onderzoek. Toch is het mogelijk dat men de diagnose dan mist. Omdat het glucose gehalte in het bloed eerst boven een bepaalde drempelwaarde moet uitstijgen voordat dit zichtbaar is in de urine.
Dus:  een glucosetest in de urine kan dus negatief zijn, terwijl de suiker spiegel toch boven de normaalwaarde ligt!
 
Een goede behandeling bestaat uit:
 • toedienen van insuline
 • dieetmaatregelen
 • bewegingsadvies
 
Behandeling kat
Voor de kat wordt er naast een behandeling met insuline een eiwitrijk en koolhydraatarm dieet geadviseerd. De voeding moet verspreid over de dag worden ingenomen. Daarnaast is het belangrijk om dagelijks dezelfde hoeveelheid beweging te krijgen. 
De insuline wordt 2 x per dag kort na de maaltijd per injectie toegediend. Dit kan doormiddel van het toedienen van Caninsulin met een spuitje en een naaldje. Maar er is sinds enige tijd ook een speciale insuline pen (VetPen) verkrijgbaar. 
 
 
Het is belangrijk om in de begin fase 1 – 2 x per week een glucose bepaling te laten uitvoeren. Zo kan indien nodig de insuline dosering worden bijgesteld. De controles kunnen vervolgens worden afgebouwd. 
 
Prognose
Dit is sterk afhankelijk van de inzet en kennis van de eigenaar. Heel veel patiënten kunnen in een stabiele toestand worden gebracht. Desondanks blijft het noodzakelijk om regelmatige controles en bijstellingen van insulinedosis uit te voeren. Als de ziekte in een vroeg stadium herkend en behandeld wordt is een groot gedeelte van de katten te genezen. Waardoor geen levenslange behandeling noodzakelijk is. Dit betekend wel dat het noodzakelijk is om de kat regelmatige te laten controleren omdat er in deze gevallen in de toekomst steeds minder insuline nodig is. 
 
 
 
Klik op de afbeelding om de eigenaren brochure te openen
Klik op de afbeelding om de eigenaren brochure te openen
Doe de suikerziekte test
Doe de suikerziekte test