Verzorging pups

Verzorging pups

De pups zijn geboren
De pup is “koudbloedig” als hij ter wereld komt, dus zorg voor een warme omgeving, ongeveer 26-27 graden. (Moederloze pups willen een nog warmere omgeving: 1e week 30-32 graden, 2e en 3e week 27 graden) In 3 weken tijd kan de omgevingstemperatuur geleidelijk verlaagd worden naar 21-22 graden. De normale lichaamstemperatuur van een pasgeboren pup daalt binnen 10 minuten tot onder 32 graden, binnen 40 minuten tot de laagste temperatuur van soms 27 graden, daarna weer geleidelijk stijgend naar 35 graden, na 1 week 37 graden en na 4 weken 38 graden.
De ogen en oren van de pup zijn gesloten tot ongeveer 10-14 dagen na de geboorte en de pup ziet pas echt vanaf 3-4 weken.

Het is raadzaam om de pup direct na de geboorte te wegen.
In principe behoort een pup al direct vanaf de geboorte te groeien en na 8-10 dagen zijn lichaamsgewicht verdubbeld te hebben.
Als pups afvallen na de geboorte dus meteen wat doen: bijvoeren, en wel met een maagsonde.
Neem de maagsonde in de hand en neem de maat vanaf de punt van de snuit tot aan de achterste rib, en zet er een balpenstreepje op of breng een stukje tape aan. Duw de mondhoeken van de pup zachtjes open en breng de sonde over het achterste van de tong voorzichtig in. Als er weerstand gevoeld wordt dan de sonde voorzichtig terugtrekken en opnieuw beginnen. Na aanbrengen van de maagsonde de melk langzaam inspuiten en daarna de buik rond de anus en de genitaalstreek masseren met een propje watten, waarna de pup meestal gaat plassen en poepen.

Hoeveel melk moeten we de pup ingeven?
Stel de pup weegt bij de geboorte 300 gram, en moet dan dus 10 dagen later het dubbele wegen, 600 gram. De pup moet dan per dag 30 gram groeien.
Voor één gram groei is 16 kJ aan energie nodig. Dus per dag nodig 30 x 16 = 480 kJ.
Kunstmelk bevat 4,2 kJ per ml. Dus per dag aan kunstmelk nodig: 480 gedeeld door 4,2 = 114 ml kunstmelk. Deze hoeveelheid verdelen over 8 keer = 8 keer 14 ml kunstmelk ingeven met de sonde.

Komt de pup teveel aan, dan wat minder gaan voeren. Meestal kan de teef het wel weer zelf op de 3e of 4e dag.
Krijgt de pup diarree: doorgaan met voeren !, en contact opnemen met de dierenarts.