Dekking hond

De eerste dekking moet 2 dagen na de ovulatie plaatsvinden. De ovulatie kan worden bepaald door middel van een progesteron bepaling.

Het kan verstandig zijn om, wanneer u voor het eerst een nestje fokt of wanneer het voor de teef de eerste keer is, advies te vragen aan een ervaren fokker. De dekking kan van nature goed gaan. Dat wil zeggen dat de teef de dekking toelaat en de reu na de copulatie vast komt te zitten. Onervaren honden hebben hierbij soms hulp nodig. Dat ‘vast’ zitten kan soms wel drie kwartier duren. Wanneer de teef zich niet laat dekken kan het zijn dat ze nog niet dekrijp is, of ze is dit wel maar laat het gewoon niet toe. Dan kan een kunstmatige inseminatie (KI) een oplossing zijn.

Bij KI wordt vers sperma van de reu afgenomen en via een speciaal flexibel slangetje, direct in de vagina van de teef ingebracht. Het is ook mogelijk om sperma met behulp van een camera (scoop) direct in de baarmoeder in te brengen. Dit wordt intrauteriene inseminatie genoemd. Deze techniek is met name goed geschikt voor het inbrengen van dieprvries sperma.