Afbeelding: Suprelorin

Chemische castratie hond

We willen in dit stukje twee producten bespreken die een alternatief vormen voor de chirurgische castratie van de reu.

Het eerste is Ypozane, een tablettenkuur die de behandeling mogelijk maakt van goedaardige prostaatvergroting. Dit is de meest voorkomende vorm van prostaatvergroting bij de intacte reu. De klachten die hier bij kunnen passen zijn: bloed druppelen en/of bloed bij de urine, moeite met ontlasting maken en infectie van de urinewegen. Ypozane moet een week gegeven worden en zorgt er voor dat de prostaat al na 14 dagen 40 procent in volume heeft afgenomen. Het effect houdt 3-6 maanden aan. Het voordeel ten opzichte van de injectie Tardak (de tot nu toe gebruikte “chemische castratie”) is dat Ypozane veiliger en effectiever is. Tevens heeft Ypozane het voordeel dat er geen invloed is op de libido en spermakwaliteit waardoor het middel goed in te zetten is bij reuen die voor de fok worden ingezet.

Het tweede middel waar we aandacht aan willen besteden is Suprelorin. Dit  is een oplosbaar implantaat dat net als een chip d.m.v. een injectie onder de huid wordt aangebracht. Het bevat een stof die de gereguleerde afgifte van de hormonen LH en FSH uit de pijnappelklier remt waardoor de testikels binnen 14 dagen vrijwel geheel stoppen met de productie van testosteron. Hierdoor zullen, vanaf 4 tot 6 weken na implantatie, het libido en de spermaproductie afnemen. Ook zullen eventuele ongewenste gedragspatronen veroorzaakt door de mannelijke hormonen verdwijnen. Het effect houdt een half jaar aan en als het uitgewerkt is, krijgen de testikels weer hun normale volume terug.   

Mogelijke toepassingen zijn:
• Verkrijgen van een tijdelijke onvruchtbaarheid, ook bij de dekreu. 
• Alternatief voor chirurgische castratie, bijvoorbeeld bij dieren waarbij er op medische of emotionele gronden geen ingreep gewenst is.  
• Een proeftherapie om vast te stellen of chirurgische castratie zinvol is bij gedragsproblemen.

Naar de toekomst toe laat het product meerdere interessante toepassingen zien. Hierbij kan gedacht worden aan de behandeling van perianaalklieradenoma (testosteron afhankelijke tumoren rond de anus), loopsheid preventie bij de teef en de behandeling van urine-incontinentie. Er wordt hier momenteel onderzoek naar gedaan. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ons.