Bevalling hond

Bevalling hond

De lichaamstemperatuur van de teef is tijdens de dracht iets lager dan normaal. Ongeveer 48 uur voor de bevalling daalt de lichaamstemperatuur ruim 1 graad waarna deze uiteindelijk vlak voor de bevalling weer stijgt. Het is dus zinvol de teef regelmatig te temperaturen in de laatste periode van de dracht. Ook zal de teef onrustiger worden, vaker uit willen en langdurig gaan hijgen. De eerste pup zal dan vrij snel geboren worden. Tussen de geboorte van twee pups kan wel enige tijd verstrijken, duurt dit echter langer dan twee uur, schakel dan een dierenarts in.

Ook als de teef voortdurend perst en er komt niks, waarschuw dan een dierenarts. Let erop dat er evenveel placenta’s als pups zijn gekomen. De teef mag een aantal placenta’s opeten, teveel echter kan diarree veroorzaken. Zorg dat er voor de pasgeboren pups warme kruiken zijn.

Bevalling hond

Wanneer de pups geboren worden zitten ze in een vlies. In de meeste gevallen zal de teef dit zelf stukbijten, doet ze dit niet dan zult u deze zelf stuk moeten maken. Als de teef dit nog niet heeft gedaan moet u ook de navelstreng zelf doorknippen. Wanneer deze blijft bloeden moet u deze afbinden. Bij een benauwde pup direct slijm uit de keel halen, de pup te laten schrikken door de pup onder de koude kraan te houden, de teef laten likken en (indien mogelijk) extra zuurstof te geven. Ook kan het helpen de pup in een handdoek te wikkelen en goed droog te wrijven. Maak er daarna een rustig zwaaiende beweging mee van boven naar beneden waarbij u het kopje van de pup goed ondersteunt. Zo kan het vocht uit de longetjes komen.

Bevalling hond

In de baarmoeder worden pups al met wormen besmet. Pups komen dus met wormen besmet ter wereld. Om dit tot een minimum te beperken is het verstandig om de teef 2 weken voor en 2 weken na de geboorte te behandelen met Stronghold. Dit is een veilig middel voor de drachtige teef en haar pups. Ontworm de pups daarna op 4, 6 en 8 weken leeftijd. De pups kunnen namelijk ook via de moedermelk weer besmet worden met wormen.