Tandenpoetsen hond

Tandenpoetsen hond

Begin al op jonge leeftijd
Hoe eerder u begint met het aanleren van het poetsen, des te gemakkelijker zal het uiteindelijk gaan. Als dan het vaste gebit aanwezig is (rond de leeftijd van 6 maanden) zal uw huisdier vertrouwd zijn met de tandpasta, tandenborstel en het poetsen.

Wat hebt u nodig?
Gebruik voor het poetsen een zachte tandenborstel. Er zijn borstels speciaal voor honden. Er zit een kromming in, zodat u ook de achterste kiezen kunt poetsen. Mechanische reiniging is het allerbelangrijkste om tandplak te verwijderen en tandsteen te voorkomen. Poetsen dus. Er zijn tandpasta’s met een kipsmaak die uw hond of kat lekker vindt en ervaart als een beloning. Bovendien hebben deze tandpasta’s toegevoegde enzymen om de tandplak makkelijk te verwijderen. Gebruik geen humane tandpasta. Dat vinden de meeste honden vies en zullen hierdoor het tanden poetsen als negatief ervaren en niet meer willen ondergaan.

Ga stap voor stap te werk
Forceer in geen geval. Zorg dat het een zo plezierig mogelijke ervaring is en dat uw huisdier vertrouwd raakt met het poetsen. Begin de eerste tijd met het vasthouden van de kop en het optillen van de bovenlip. Zorg ervoor dat u de hond van onderen benaderd (eventueel een vinger onder de halsband zodat de hond niet weg loopt, pak de hond niet vast aan zijn haren of nek). Til de lippen op vanaf de zijkant, of van boven met 2 vingers en een duim. Leg dus niet de hele hand over de kop en de ogen, dat is een dominante handeling en wordt door veel honden als onprettig ervaren. Vind de hond het goed als u aan de bek komt? Beloon dan direct met iets lekkers.  

Ga gaandeweg een stap verder door met een vinger over de tanden en kiezen te strijken. Doe vervolgens wat tandpasta op uw vinger en veeg daarmee over het gebit. Uiteindelijk kunt u na enige tijd beginnen met de speciale tandenborstel. Begin eerst met een paar voortanden, daarna een paar kiezen en breidt dit steeds verder uit, zodat u uiteindelijk de gehele buitenzijde van het gebit kunt poetsen. De volgende dag misschien 3 keer heen en weer, belonen, etc. Langzaam aan dus! Het kan weken tot maanden duren om dit allemaal voor elkaar te krijgen, maar de inspanning zal het waard zijn! En denk eraan, elke keer belonen als de hond het goed doet!

De poetstechniek
Ga met ronddraaiende bewegingen te werk, op de overgang van tand naar tandvlees. Begin met de voortanden, gaat dat goed dan kunt u met de kiezen verder. Vooral de buitenzijde van de hoektanden en achterste kiezen van de bovenkaak zijn belangrijk. Iedere dag poetsen zou ideaal zijn, maar als u 3 keer per week poetst, zult u de hoeveelheid tandplak al verminderen met ongeveer 90%. Na het poetsen uw huisdier belonen met een koekje of een spel, dan zal u huisdier het poetsen associëren met iets leuks!

SUCCES!