Afbeelding: terrier mix pup

Zindelijkheid pup

Het allerbelangrijkste bij zindelijkheidstraining is de pup nooit achteraf te straffen. Een pup kan de link niet leggen tussen straf en iets wat hij langer dan 5 seconden geleden fout heeft gedaan. Wanneer u het plasje ziet liggen begint u op de hond te mopperen en waarschijnlijk oogt u naar de hond toe ook niet vriendelijk en ontspannen. Dit herhaalt zich een paar keer en de hond begrijpt niet waarom u boos wordt. Wel zal hij de volgende keer direct aan u zien en merken dat u weer boos bent en hier zal de hond direct op reageren door zich onderdanig, in uw ogen schuldig, te gedragen. De hond heeft immers geleerd dat de baas boos thuis kan komen. Helaas weet de hond niet waarom u boos bent maar hij zal wel op u reageren door zich onderdanig en angstig op te stellen. 

Veel beter is het om de pup te belonen wanneer deze buiten geplast of gepoept heeft. Zet de pup meerdere malen per dag (zeker na het eten, slapen en spelen) buiten neer, op de plek waar u wilt dat hij zijn behoefte zal gaan doen. Wanneer telkens het goede gedrag beloond wordt, het buiten plassen en poepen, zal de pup sneller zindelijk worden dan wanneer hij telkens gestraft wordt voor iets dat hij fout heeft gedaan. 

Als u de pup op heterdaad betrapt op het binnen plassen of poepen mag u hem wel even laten schrikken door bijvoorbeeld hard “nee” te zeggen. Pak de pup daarna zo snel mogelijk op en zet hem buiten.

Ook zou hard straffen tot gevolg kunnen hebben dat de pup in uw aanwezigheid niet meer durft te poepen en plassen omdat hij bang is dat u boos wordt. Ook de hond met de neus door de urine halen werkt alleen maar averechts en zal de zindelijkheidstraining alleen maar vertragen.

Nog meer tips…
•    Wen de hond aan een bench (zie Benchtraining), een hond zal niet snel zijn eigen nest bevuilen.
•    Neem de pup mee uit naar een rustig plekje zo dicht mogelijk bij huis. 
•    Geef een jonge pup het liefst ieder uur a 2 uur de gelegenheid om te poepen/plassen.
•    Houd vaste etenstijden aan, haal ’s nachts eventueel het water weg (behalve op warme zomerdagen).
•    Laat de pup aan de lijn en laat hem pas los en spelen als hij zijn behoefte heeft gedaan. 
•    Ga nooit meteen naar huis als de pup zijn behoefte heeft gedaan. Dat geeft de pup namelijk een reden om niets te doen en zo het uitje zo lang mogelijk te rekken.
•    Straf de pup nooit voor onzindelijkheid!
•    Beloon de pup als hij poept / plast op een juiste plaats.

Deemoedplasjes

Pups kunnen onderdanigheidplasjes (ook wel deemoedplasjes genoemd) doen wanneer de baas binnenkomt. Wanneer uw pup in dit soort situaties de urine laat lopen mag u hem zeker niet bestraffen. Doet u dit wel dan zal dat het vertrouwen tussen hond en baas schaden. De pup geeft immers aan dat hij ondergeschikt is aan u, hij toont respect voor u. 

Enkele tips om het deemoedplassen te verminderen:
•    Buig niet over de hond heen en maak geen gebaren van bovenaf. Alle gebaren van bovenaf komen zijn voor de hond dominante handelingen. Ga dus door uw knieën en aai de hond eventueel onder zijn kin of op de borst.
•    Kijk/staar de hond niet recht aan als u binnenkomt. Dit kan een hond als dominant/bedreigend beschouwen. 
•    Geef de hond wat lekkers als u binnenkomt. Eten en plassen gaan meestal niet samen. 
•    Wees een consequente baas met duidelijke, eenzijdige regels en handelingen. Een hond die sterk de neiging heeft om met behulp van deemoedplasjes aan u duidelijk wil maken hoe onderdanig hij is, is in veel gevallen een hond die snel onzeker is. U kunt deze onzekerheid verminderen door een consequente baas te zijn. 

Opwinding
Ook kan de pup een plasje doen van blijdschap of opwinding als hij een leuk persoon ziet of een andere hond. Naarmate de hond ouder wordt zal dit probleem meestal vanzelf over gaan. In de tussentijd is het belangrijk ook deze opwindingsplasjes niet te bestraffen! Het opgewonden gedrag bij thuiskomst kunt u voor een deel negeren. Als de hond weer wat rustiger is kunt u hem alsnog aanhalen.

En verder…
Blijft uw pup toch in huis plassen en heeft u het idee dat er iets niet klopt dan kan het ook nog zo zijn dat er een medisch probleem is. Zo komt het wel eens voor dat een pupje blaasontsteking heeft. Raadpleeg in zo’n geval de dierenarts.

Ook kan het nog zo zijn dat de (volwassen) hond uit dominantie in huis gaat plassen. Dit komt vaker voor bij reuen, waarbij de hond meestal tegen voorwerpen (hoog) aan zal gaan plassen. In zo’n geval kan een gedragsdeskundige nuttig zijn.

Het zindelijk maken van uw pup kost enig geduld en oefening. Bij de ene pup zal het sneller gaan als bij de andere. Veel pups zijn wanneer ze naar buiten gaan zo onder de indruk van alle nieuwe dingen op straat dat ze vergeten om te plassen. Zodra ze weer binnen zijn hebben ze pas weer tijd om, u raad het al, een plasje te doen, oeps! Niet getreurd, met veel inzet en geduld zal ook uw pupje leren dat hij zijn behoeftes buiten moet doen. 

Afbeelding: puppy boxer