Overbelasting bij pups

Overbelasting bij pups

De botten van een jonge pup bestaan nog voor een groot deel uit kraakbeen. Tijdens de ontwikkeling kan er van alles mis gaan: een verkeerde belasting of een overbelasting kan de oorzaak zijn van een foutieve groei van kraakbeen of bot. Ook verkeerde puppyvoeding en te snel groeien kunnen problemen geven. Lees hiervoor de brief Voeding van de pup

Een pup kent zijn grenzen niet en stopt niet uit zichzelf wanneer hij moe is; hij gaat door met spelen tot hij “op” is en uitgeteld neervalt. Als eigenaar moet u de pup in bescherming nemen en het spel op tijd stoppen.    

De tijdsduur van een wandeling is moeilijk aan te geven. Het is verstandig om vaker kleinere afstanden te lopen en geleidelijk aan langer te gaan lopen met de pup. De pup mag uiteraard niet afgemat worden maar het is ook niet zinvol zo voorzichtig te zijn dat de pup binnenshuis verder gaat onder minder gunstige omstandigheden (op een gladde parketvloer bijvoorbeeld). Stevig wandelen en wat draven is dus geen probleem. De pup mag ook best een stukje galopperen, maar mag daarbij niet geprikkeld worden om tot het uiterste te gaan wat betreft afstand of snelheid. 
Ook stoeien is een zware belasting voor een pup en is moeilijk te doseren. Voor de sociale ontwikkeling is het beter om de pup met een rustige volwassen hond te laten spelen.

Hoe leuk het ook is om te doen: ballen gooien met pups is uit den boze. Leer de pup liever een bal te zoeken in bijvoorbeeld hoog gras en gooi de bal hooguit een paar meter weg. Dat houdt de vaart eruit en de pup beleeft zijn “buitdrift” net zo sterk als wanneer hij achter een bal aansjouwt. De werpstok kunt u het eerste jaar dus beter in de kast laten staan. 

Springen en trap lopen

Voordat een pup volgroeid is (en dit is afhankelijk van het ras) mag hij geen trap lopen en in of uit de auto springen. Vooral traplopen naar beneden en uit de auto springen is een zware belasting voor de botten van zijn voorpoten. Maar hij moet het traplopen wel leren. Doe dit dan op een trap die niet glad is, brede en niet te hoge treden heeft en ondersteun bij het naar beneden lopen de voorborst  van de hond.

Mee aan de fiets

Pas vanaf dat uw hond 1 jaar is, kunt u beginnen de hond mee te nemen aan de fiets. U begint dan met kleine stukjes en deze kunt u dan langzaamaan uit breiden. U mag op wat jongere leeftijd natuurlijk wel de hond alvast laten wennen aan de fiets door de fiets zelf aan de hand te nemen en hier samen mee te gaan lopen. Hierdoor leert de hond dat hij netjes naast de fiets moet blijven.