Opvoeding pup

Opvoeding van de pup

Het opvoeden van een pup is ontzettend belangrijk. Wanneer dit in beginsel goed en consequent gebeurt, heeft u daar de rest van het leven van de hond plezier van. 

Zo’n kleine pup is natuurlijk ontzettend vertederend en kan in uw ogen nog weinig fout doen. Als de pup bij het wandelen aan het lijntje trekt om weer snel naar huis te gaan dan zegt u: “Kijk eens wat goed, hij weet al waar hij woont!”. Maar als hij later groot is en voortdurend aan de lijn loopt te trekken zult u het waarschijnlijk iets minder goed vinden. Ook wanneer de pup begint te blaffen naar bijvoorbeeld de postbode lijkt dat in eerste instantie nog heel grappig. Maar als hij straks groot is en voortdurend naar iedereen loopt te blaffen zult u hier waarschijnlijk minder enthousiast over zijn.

Het is belangrijk om van te voren na te denken over wat u verlangt van de hond. Ga hier dus meteen mee aan de slag zodra u de pup in huis krijgt, let wel, op een positieve manier. 

Belonen is de beste manier om een hond dingen aan te leren. Wanneer de pup iets goeds doet op uw commando dan kunt u de pup belonen met wat lekkers (een brokje of een hondenkoekje), later kunt u dit afbouwen naar een aai of spel als beloning. Zorg ervoor dat er tussen het uitvoeren van het goede gedrag en de beloning niet teveel tijd zit. Een hond is niet in staat om de beloning te koppelen aan iets dat langer dan 5 seconde geleden gebeurde. Doet de hond iets goed = direct belonen! Wanneer een hond beloond wordt voor goed gedrag, zal hij dit gedrag steeds vaker en sneller uitvoeren omdat hij weet dat hij dan wat lekkers krijgt. 

In veel gevallen kan het efficiënt zijn om fout gedrag te negeren. Een voorbeeld is het opspringen tegen mensen. Voor de pup is dit in eerste instantie een aangeboren gedrag. 
Omdat wij het vaak toch niet prettig vinden dat de hond tegen iedereen opspringt, willen wij dit gedrag afleren. U kunt dit het beste doen door het opspringen te negeren. Zo leert u de pup dat het opspringen geen beloning oplevert en zal het opspringgedrag langzaam verdwijnen. 

Een ander veel voorkomend probleem is het trekken aan de lijn. Vooral in de beginperiode zal de pup nog moeten wennen aan de halsband, met voortdurend gaan zitten en krabben in de nek tot gevolg. Erg ver zult u buiten dus niet komen, dit geeft ook niet want lange wandelingen mag de pup toch nog niet maken (zie onze brief “Overbelasting bij pups en jonge honden”). Wanneer de pup aan de lijn trekt kunt u het beste stil blijven staan, of de andere kant op lopen. Wanneer u stil gaat staan zal de hond uiteindelijk weer richting u komen lopen.

Een puppycursus is een waardevolle aanvulling bij de opvoeding van uw pup. Voor de pup is het belangrijk en leuk, omdat hij zo leert omgaan met andere honden (socialisatie) en de basisbeginselen leert zoals zitten, netjes naast lopen, niet trekken aan de riem, naar de baas terug komen, etc. Veel pups en pupeigenaren vinden de puppycursus tevens ontzettend leuk. Daarom is er ook altijd de mogelijkheid om verder te trainen, niet alleen u maar ook een hond is immers nooit uitgeleerd! Zie onze brief Gedrag en gehoorzaamheidscursussen voor het aanbod van cursussen hier in de buurt.

 

Afbeelding: Puppy JRT