Leeftijdsfasen pups

Leeftijdsfasen pups

Pups doorlopen een aantal leeftijdsfasen totdat ze volwassen zijn. Er kunnen minieme verschillen in tijdsaanduidingen zijn afhankelijk van ras en individu. Over het algemeen ontwikkelen pups van kleine rassen zich sneller dan van grote rassen.

Neonatale fase    : 0–13 dagen
Overgangsfase    : 13 - 21 dagen                                                                    
1ste socialisatiefase    : 3 weken – 12 weken                                                               
2de socialisatiefase    : 3 - 6 maanden

Neonatale fase: In deze periode zijn de belangrijkste bezigheden drinken, slapen en vooral groeien.

Overgangsfase: Nu gaan de oortjes en oogjes open. De pups gaan de directe omgeving onderzoeken. Ze beginnen te lopen en te kwispelen. 

Afbeelding: krt pupje

1ste Socialisatiefase: Dit is de belangrijkste fase uit het leven van uw hond. In deze periode gaat u de pup begeleiden tot een sociale en aangepaste hond. U zorgt ervoor dat er iedere dag voldoende nieuwe, positieve prikkels in zijn leventje plaatst vinden. Let er goed op dat dit positieve ervaringen zijn, dat hij deze momenten dus als leuk ervaart. Dit om later angst-, vlucht-, opgewonden of eventueel agressief gedrag te voorkomen. Zorg er wel voor dat de pup voldoende tijd krijgt om te rusten, dat hij deze nieuwe indrukken kan verwerken. Dus niet teveel op 1 dag!

Hieronder staan voorbeelden van activiteiten die uw pup in de 1e socialisatiefase periode mee zou moeten maken. 

Bijvoorbeeld:
-    Mensen ontmoeten: mannen, vrouwen, spelende kinderen, bejaarde mensen, gekleurde mensen,etc.
-    Andere honden ontmoeten, van verschillende rassen, spelen met soortgenoten.
-    Kennis maken met o.a.  katten, koeien, paarden en allerlei andere dieren
-    Mee naar het winkelcentrum, de markt, schoolplein, café/restaurant etc.
-    Wennen aan winkelwagens, kinderwagens, rolstoelen, evt. mee in de fietskar, etc.
-    Mee in de auto, bus, tram of trein.
-    Wennen aan verkeer, fietsers en joggers.

Spelen met soortgenoten is zeer belangrijk voor een opgroeiende pup. Tijdens spel worden de motoriek en sociale vaardigheden getest en geperfectioneerd en wordt de basis voor de rangorde gelegd. 

Veel puppycursussen starten zo rond de 12 weken leeftijd. Op een puppycursus maakt een pup vaak kennis met allerlei honden van verschillende formaten en rassen. Een puppycursus is vaak een belangrijke toevoeging in de socialisatie van uw pup. Na de 2e enting, mag een puppy naar de puppycursus. Als alle dieren op de cursus zijn ingeënt, de pup niet op hondenuitlaatplaatsen komt en zieke honden vermijdt, dan is het risico dat een gezonde pup ziek wordt door een infectieziekte op jonge leeftijd leeftijd beperkt. In het kader van de socialisatie is het essentieel dat een pup in de 1e socialisatiefase contact heeft met andere honden/pups. En is het dus gerechtvaardigd dat ze op na de tweede vaccinatie al naar een cursus gaan en/of kennis maken met soortgenoten.

2e Socialisatiefase: Deze 2e socialisatiefase wordt ook wel de angstfase genoemd. In deze periode is het belangrijk dat u alles gaat herhalen wat u met de hond in de 1ste socialisatie fase op een positieve manier heeft gedaan. Alle situaties moeten zo vaak mogelijk herhaald worden om uiteindelijk door de pup als normaal te worden beschouwd..

Puberteit: De meeste honden bereiken in deze periode hun seksuele volwassenheid. Als de hond in de angstfase goed is begeleid zal het ontwijkgedrag nu weer gaan afnemen. Aangeleerde commando’s, tot dan toe goed uitgevoerd, kunnen in deze fase “opeens” vergeten worden. De hond zal proberen hogerop in de rangorde te komen. Herhalen van oefeningen, consequent blijven en vooral goed gedrag blijven belonen zullen er voor zorgen dat de hond hier niet in slaagt. 

Wees consequent in de omgang met uw pup en zorg ervoor dat iedereen in het gezin zich aan dezelfde regels houdt. 

Beloon uw pup bij wenselijk gedrag, straf doet in bijna alle gevallen meer kwaad dan goed!

Afbeelding: ruwharige pup