de bench

De bench

De bench is een belangrijk hulpmiddel bij de opvoeding van de pup. De bench is een draagbare en opvouwbare kooi, die meestal van metaal is met een uitneembare metalen bodem. Onderin kunt u een deken of vetbed leggen.

De bench dient niet als plek waar de hond in opgesloten moet worden. 
De belangrijkste functie van de bench is wel:

een veilige en prettige plaats voor de pup. 

U kunt de bench het beste met de achterkant en eventueel 1 zijkant tegen de muur zetten en voor de helft een doek er overheen leggen zodat het echt een beschermd hol voor de pup vormt. Plaats de bench in de ruimte waar u het meest bent zodat de pup wel deel kan nemen aan het sociale leven van het gezin. Wees voorzichtig met speeltjes en botjes, leg deze niet in de bench wanneer u de hond alleen laat.

De eerste nachten
De eerste nachten in de bench zijn meestal het moeilijkst. Wanneer u de pup de eerste nacht(en) alleen beneden in de bench stopt is de kans aanwezig dat hij ontzettend gaat piepen en blaffen. Hoe moeilijk dit ook is, negeer het gedrag. Wanneer de pup gegeten en gedronken heeft en goed is uitgelaten heeft hij eigenlijk geen reden meer om te blaffen. De enige reden is dat hij aandacht wil. Wanneer u hieraan toegeeft leert de pup dat wanneer hij gaat blaffen en piepen, u hem uit de bench haalt. 

Benchtraining

Zet de bench in de woonkamer en laat de pup kennis maken met zijn omgeving. Nadat de pup een tijdje heeft gespeeld, gegeten en zijn behoeftes heeft gedaan is hij zo moe dat hij zal gaan slapen. Probeer de pup zelf de bench in te laten lopen door er wat lekkers in te leggen. Laat het deurtje in het begin nog open. Zo zal de bench voor de pup als positief ervaren worden. Door hem in de bench te voeren kunt u dit proces versnellen. 

Na verloop van tijd kunt u het deurtje van de bench voorzichtig sluiten. Mocht de pup even beginnen te piepen, schenk daar dan geen aandacht aan. Waarschijnlijk zal hij vanzelf gaan slapen. Wanneer hij na zijn dutje wakker wordt laat hem dan uit de bench, voordat hij begint te blaffen. Mocht u net te laat zijn wacht dan weer tot de pup stil is. 

Wanneer de pup eenmaal vertrouwd is met de bench en weet dat u niet meteen weg bent als hij in de bench moet kunt u steeds iets langer bij de bench wegblijven. Bouw dit rustig op, door bijvoorbeeld steeds 10 minuten langer weg te blijven. Denk er ook aan dat de pup nog zindelijk moet worden, ook daarom kunt u de pup niet meteen voor langere tijd in de bench opsluiten omdat hij dan waarschijnlijk zijn behoefte in de bench zal doen. Hij kan het immers nog niet zo lang ophouden.

Als er kinderen in het gezin zijn, zorg er dan voor dat deze niet in de bench kruipen of de hond in de bench storen. Als de hond in de bench ligt mag sowieso niemand de hond eruit halen of aan de hond zitten. Het is en blijft de veilige plek en rustplaats van de hond. 

Bench en Zindelijkheid

Zorg er voor dat de bench niet te groot en niet te klein is (de pup moet er rechtop in kunnen staan en gestrekt kunnen liggen) en dat de pup op tijd wordt uitgelaten (altijd direct na het slapen/spelen/eten/drinken). Mocht de bench te groot zijn dan kan de pup, als hij niet op tijd wordt uitgelaten, het ene deel van de bench gaan gebruiken om zijn behoeftes te doen en het andere deel om te slapen. Als de bench de juiste maat heeft zal de pup proberen zijn behoeftes op te houden zodat hij zijn eigen nest niet bevuilt. De pup leert zo om niet in de bench zijn behoeftes te doen maar te wachten tot hij uitgelaten wordt. Laat dit niet te lang duren want de pup moet het nog wel leren.

 

Afbeelding: puppy