Voorste kruisband / Knieoperatie

Het gebeurt regelmatig dat een hond bijvoorbeeld na een stoeipartij kreupel loopt. Door een plotselinge korte draai kan de voorste kruisband in de knie beschadigen en zelfs afscheuren. Hierdoor kan het onderbeen te veel bewegen ten opzichte van het bovenbeen. De hond gaat chronisch kreupel lopen en ook de meniscus in de knie kan beschadigd raken omdat deze niet goed belast wordt.

Dat is vaak een reden om de knie te opereren. Het gewricht wordt hierbij geopend en de gescheurde kruisband en de beschadigde meniscus worden  behandeld. Als het gewricht weer gesloten is , kiest de dierenarts er meestal voor om de knie te stabiliseren met een kunstband. Door de kunstband verbeterd de stabiliteit van de knie.

De prognose van deze ingreep is goed. Soms is wat extra aandacht in de vorm van fysiotherapie of hydrotherapie nodig.

Knie
Knieschijf (patella) problemen

Bij met name kleine rassen zien we nogal eens dat de knieschijf  niet op de plaats blijft zitten (luxatie). Uw hond kan  daardoor een ernstig afwijkende houding en gang vertonen. Soms is dit constant en soms komt het af en toe voor. Afhankelijk van de graad van luxatie kan het verstanding zijn om de knie te opereren. De knieschijf wordt daarbij weer stabiel op de knie geplaatst.