Afbeelding: borstelen labrador

Verharen & vachtverzorging

Verharen is een normaal fenomeen bij hond en kat, maar sommige dieren verharen erger dan andere. Veel eigenaren klagen erover. Soms verharen ze erg in voorjaar en herfst, andere dieren het hele jaar door.
 
Voeding & Voedingssupplementen
Voor een gezonde huid en vacht is een goede voeding zeer belangrijk. De voeding moet voldoende essentiële vetzuren bevatten. Essentiële vetzuren zijn de welbekende omega 3 en omega 6 vetzuren; meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze vetten worden niet door het lichaam zelf aangemaakt en moeten dus via de voeding opgenomen worden. Met name omega 3 vetzuren zitten vaak onvoldoende in de voeding.
 
Bij dieren die erg veel verharen kan overstappen op een andere (kwalitatief goede) voeding een oplossing zijn. Ook kunt u extra essentiële vetzuren aan de voeding toevoegen, bijvoorbeeld maïsolie of zonnebloemolie. Nog beter is het geven van extra visolie om de kwaliteit van de vacht te verbeteren. Vis (met name vette) is de belangrijkste natuurlijke bron van omega 3 vetzuren. Visolie bevat (bijna altijd) 18% EPA en 12 % DHA visvetzuren. Een capsule visolie van 1000 mg visolie bevat dus 300 mg visvetzuren. Een capsule van 500 mg bevat 150 mg visvetzuren. Voor onderhoud wordt een dosering van 5-10 mg visvetzuren per kg lichaamsgewicht per dag aanbevolen. Een capsule van 1000 mg visolie is dus voldoende voor een hond van 30-60 kg, een capsule van 500 mg visolie is voldoende voor een hond van 15-30 kg. Doils Skin omega 3 visolie kan ook makkelijk toegevoegd worden aan het voer. Bepaalde voermerken, zoals Specific, hebben extra visolie aan de brokken toegevoegd waardoor het geven van voedingssupplementen niet meer nodig is.
 
 
Vachtverzorging
Tijdens de verhaarperiode, gedurende 3-4 weken, kunt u uw huisdier borstelen. Niet vaker dan 1 a 2 keer per week. Teveel borstelen heeft een negatieve werking op de vacht. U kunt eventueel gebruik maken van een FURminator. (niet geschikt voor vachten die doorgaans geplukt moeten worden) Indien het borstelen onvoldoende effect heeft kunt u de hond naar een trimster brengen, of zelf de hond wassen. Gebruik een goede shampoo. Was de hond 1 x per week gedurende 3 weken. Maak de vacht goed nat en was 2 x met shampoo (tussendoor uitspoelen). Laat de shampoo telkens 10 minuten inwerken en spoel goed uit. Droog met een kam/borstel en een handdoek.
 
wassen hond