Teken

Teken

Teken bij de hond (en kat) kunnen ernstige ziekten (Erlichia, Borrelia, Babesia) overdragen op het dier. Dezelfde teken zijn ook gevaarlijk voor mensen (Lyme). Teken zijn spinachtige parasieten en houden zich op in lage struikgewassen en grassen. Van daaruit laten ze zich op mens of dier vallen en nestelen ze zich in de huid. Ze zuigen zich vol met bloed waardoor de teek kan opzwellen tot ongeveer de grootte van een erwt. We zien teken met name in de periode van maart tot oktober.

Het is raadzaam uw hond na elke wandeling te controleren op teken. Als teken die op een hond zitten binnen 24 uur verwijderd worden, is de kans op overdracht van ziekten erg klein. Toch blijft het verstandig om de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Gebruik daarvoor het tekenhaakje O’Tom. Gebruik geen ontsmettingsmiddel vóór het verwijderen. Doet u dit wel dan is de kans groter dat de teek zijn maaginhoud met ziekteverwekkers ledigt in de hond. Na verwijdering kan er een rood gezwollen bultje op de plek van de tekenbeet ontstaan. Dit trekt meestal na een paar dagen vanzelf weg.

De Scalibor Protectorband is zeer effectief. Deze band voorkomt de aanhechting van teken en werkt 5-6 maanden.

Verder kan de Seresto band gebruikt worden. Deze heeft een breekpunt voor extra veiligheid, waardoor verwurging voorkomen wordt. De band voorkomt aanhechting van teken en werkt 8 maanden. Verder werkt de band ook tegen vlooien.

Vectra 3D is een pipet die op de huid moet worden aangebracht. De pipet werkt gedurende 4 weken tegen vlooien, teken, zandvliegen, muggen en stalvliegen. Deze pipet is uitermate geschikt voor vakantie naar het buitenland (reisadvies)

Bravecto is een kauwtablet met lever smaak. Deze werkt maarliefst 12 weken tegen vlooien en teken. Het dier kan onbeperkt zwemmen of gewassen worden.

Teken bij hond en kat

Teken folder