Ontwormen

Ontwormen is noodzakelijk, omdat een aantal soorten wormen zoals de meest voorkomende, de spoelwormen, een bedreiging vormen voor de gezondheid van mens en dier. Besmetting van de hond met spoelwormen (Toxocara) kan zoveel mogelijk worden voorkomen door de dieren te ontwormen volgens een strikt schema. Gebruik voor het ontwormen een middel met een brede werking, zodat meerdere soorten wormen worden bestreden.

Het allerbelangrijkste is het ontwormen van de pups. Een pup wordt al in de baarmoeder besmet met wormen. En komt dus met wormen besmet ter wereld. Later worden ze besmet via de moedermelk, en weer later door het opeten van besmettelijke wormeitjes. Pups moeten daarom op een leeftijd van 2, 4, 6, en 8 weken worden behandeld tegen wormen, en daarna elke maand tot 6 maanden oud. De eerste 3 behandelingen vinden dus plaats bij de fokker, die dan tegelijk met de pups ook de zogende teef ontwormt. De nieuwe eigenaar ontwormt de pups dan op een leeftijd van 2, 3, 4, 5, en 6 maanden leeftijd.

• Volwassen dieren moet u minstens 4 x per jaar ontwormen.
• Ontworm alle dieren in huis gelijktijdig.
• Gebruik Milbactor.

Ondanks alle kennis en moderne medicijnen zijn er nog steeds erg veel dieren besmet met wormen. En een aantal van deze wormen zijn ook gevaarlijk voor de mens (zoönose). Het merendeel van deze infecties wordt niet herkend. In sommige gebieden hebben 23% van de mensen antistoffen tegen Toxocara (de spoelworm) in het bloed, wat wijst op een intensief contact met de spoelworm. 

Exotische wormen

Gaat u op vakantie met uw hond naar Zuid- of Midden-Europa, dan kan uw hond daar gemakkelijk een infectie oplopen met een meer “exotische” worm.

Haakwormen (Ancylostoma) komen voor in subtropische gebieden (Zuid-Europa).

De vossenlintworm (Echinococcus multilocularis) komt voor bij de vos in grote delen van Midden-Europa. 

De hartworm (Dirofilaria immitis) komt voor in Zuid-Europa, vooral rondom de Middellandse Zee, en wordt overgebracht door steken van besmette muggen. 

Milbactor tabletten doden de larven in het dier. Na een verblijf van een maand of minder in een besmet gebied wordt de hond behandeld op de dag van thuiskomst en een maand later. Bij een verblijf van langer dan een maand in een besmet gebied is het verstandig de hond te behandelen na een maand verblijf in het gebied, daarna maandelijks, tot en met een maand na thuiskomst.

Al deze wormen worden goed bestreden door gebruik van een wormmiddel met een breed spectrum: Milbactor.