Afbeelding: tanden poetsen

Gebitsverzorging

Gebitsproblemen bij honden maar ook katten komen vaker voor dan u denkt. Meer dan 75% van de honden en katten heeft rond de leeftijd van 2- 3 jaar last van gebitsproblemen zoals tandsteen en tandvleesontsteking.
Gebitsproblemen worden voornamelijk veroorzaakt door tandplaque. Tandplaque is een nauwelijks zichtbaar laagje dat zich op de tanden bevindt. Dat bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën. Tandplaque wordt vervolgens omgezet in tandsteen. De vorming  van tandsteen kan gebitsproblemen veroorzaken. Wanneer dit niet tijdig wordt opgemerkt kan dit gevolgen hebben voor de gezondheid van uw huisdier. Denk bijvoorbeeld aan het verlies van tanden en kiezen, of zelfs ontstekingen van organen. Daarom is het van belang aandacht te besteden aan het gebit van uw dier zodat deze schoon en gezond blijft. 
 
Voorkomen
Gebitsproblemen kunnen grotendeels worden voorkomen door een goede en regelmatige gebitsverzorging.  Dagelijks tandenpoetsen is de meest effectieve methode om het gebit schoon en gezond te houden. Hiermee kunt u het beste starten op jonge leeftijd. 
Voor meer informatie over het aanleren van tandenpoetsen bij uw hond klik op de link. 
 
Naast tandenpoetsen is het ook raadzaam om uw dier harde brokken te voeren. Er zijn zelfs speciale “Dental” brokken te verkrijgen. Deze speciale dieetvoeding kan de vorming van tandplaque en tandsteen bij de hond en kat aanzienlijk verminderen. De vorm, grootte  en de structuur van de brok zorgt dat het gebit mechanisch gereinigd wordt. Daarnaast voorkomt het de vorming van tandplaque door de toevoeging van ingrediënten. 
 
Ook is er een mondwater verkrijgbaar die tandplaque en dus tandsteen en een slechte adem bestrijdt. Dit mondwater kan eenvoudig aan het drinkwater worden toegevoegd. Het bevat stoffen die de bacterie vermeerdering afremt en daardoor de vorming van tandplaque verhinderd. Het zorgt daarnaast ook voor een frisse adem. 
 
Hoe herkent u een gebitsprobleem?
- Slechte adem
- Moeilijk eten door pijn bij het kauwen als gevolg van ontstekingen in de mond
- Los raken en op den duur verlies van tanden en kiezen
 
Behandelen
Regelmatig is het noodzakelijk om een gebitsbehandeling uit te voeren. De oorzaak van het probleem moet worden weggenomen. Dit gebeurd doormiddel van een gebitssanering. 
Daarvoor wordt het huisdier onder narcose gebracht. Zodra het dier slaapt wordt hij direct geïntubeerd zodat er een veilige narcose is en dat de kans op verslikken voorkomen wordt. Doormiddel van een ultrasone tandsteen apparaat wordt het tandsteen van de elementen verwijderd door kleine snelle trillingen. Het hele gebit wordt geïnspecteerd en indien noodzakelijk worden er tanden getrokken. Wanneer de reiniging klaar is wordt het gehele gebit gepolijst zodat het tandoppervlak weer glad is, en er minder snel tandplaque kan vormen. Helaas blijft de vorming van tandplaque steeds doorgaan. 
 
Daarom is het verstandig om preventief het gebit te behandelen, want voorkomen is nog altijd beter dan genezen! 
 
slecht gebit
Zeer slecht gebit met heel veel tandsteen, ontstoken tandvlees en pus ontwikkeling.